Nigeria
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Wie krijgt een coronavaccin in Afrika?

Ook in Afrika is het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus uitgerold. Het wordt ondersteund door het Covax-programma, een programma van de Verenigde Naties en partners dat ontwikkelingslanden toegang geeft tot vaccins tegen COVID-19. Heel wat Afrikaanse landen hebben vaccins ontvangen, verschillende landen zijn de vaccins aan het toedienen aan de bevolking. Toch is er volgens het Agentschap voor Volksgezondheid van de Afrikaanse Unie (CDC) een inhaalbeweging nodig om in het continent de pandemie onder controle te krijgen. 

De meeste Afrikaanse landen hebben zich aangemeld voor het Covax-programma dat in februari van start is gegaan. De ambitie van het programma, van onder meer de Verenigde Naties, is om wereldwijd tegen einde 2021 twee miljard dosissen van het vaccin te verdelen. Zo'n 600 miljoen dosissen zouden, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), bestemd zijn voor Afrika.

Ten minste 20 procent van de populatie zou met dit aantal gevaccineerd kunnen worden. Maar volgens John Nkengasong, het hoofd van de organisatie Africa Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zal het huidige Covax-programma de pandemie niet uit het continent krijgen, "er is meer nodig". Volgens Nkengasong zal ten minste 60 procent in het continent gevaccineerd moeten worden, dit zal zo'n twee tot drie jaar in beslag nemen. Het doel voor dit jaar is 35 procent halen.

Landen zoals Ghana, Ivoorkust, Nigeria en Oeganda hebben zich aangemeld voor het Covax-programma. De eerste Covax-vaccins kwamen begin maart aan in het West-Afrikaanse Ghana. Daarna was Ivoorkust aan de beurt, Nigeria was het derde Afrikaanse land waar de vaccins van het programma toekwamen. Het Covax-initiatief heeft intussen vaccins van AstraZeneca en Pfizer verdeeld in Afrika. 

Bekijk hieronder op de kaart welke Afrikaanse landen vaccins hebben ontvangen en welke landen met vaccineren gestart zijn. 

(Lees verder onder de kaart)

Welke landen doneerden vaccins of kochten ze rechtstreeks aan ?

Niet alle landen tekenden in op het Covax-programma, sommigen hebben enkel of daarnaast zelf een akkoord gesloten met de vaccin-fabrikanten. Anderen hebben rechtstreekse donaties ontvangen van landen zoals China, Rusland, India of de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Zo heeft China dosissen van haar eigen Sinopharm-vaccin gedoneerd aan Zimbabwe, Namibië, Equatoriaal-Guinea, Egypte, Tunesië, Sierra Leone en Guinee.

Ook de Verenigde Arabische Emiraten hebben de Chinese Sinopharm-vaccins aan de Seychellen geschonken.

Senegal heeft naast het Covax-initiatief ook zelf vaccins aangekocht in China, een deel van die Chinese vaccins heeft het geschonken aan buurland Gambia.

India heeft het AstraZeneca-vaccin bezorgd aan Kenia, Oeganda, Rwanda, Congo, Ghana, Ivoorkust, Senegal, Mozambique, Swaziland, Botswana, Mauritius en de Seychellen.

Rusland heeft het eigen Spoetnik V-vaccin aan Guinee gedoneerd, waar het op experimentele basis werd toegediend.

Ook onder meer Zuid-Afrika heeft zelf vaccins aangekocht bij Phizer/BioNTech en Johnson & Johnson. 

(Lees verder onder de foto)

Senegal
AFP or licensors

Welke landen willen geen vaccin?

Maar er zijn ook landen die geen vaccins willen. Zo hebben Madagaskar en Burundi laten weten dat ze op dit moment geen vaccins nodig hebben. Ook Tanzania zei eerder geen plannen te hebben om vaccins toe te dienen aan de bevolking.

De Tanzaniaanse president John Magufuli was een groot scepticus van het vaccin. Magnufuli is gisteren overleden. Officieus wordt gemeld dat er heel wat inwoners aan het coronavirus sterven. Het is nog niet geweten of Tanzania haar standpunt over het vaccin zal aanpassen. 

Is het huidige tempo voldoende?

Uit verschillende hoeken van de wereld wordt opgeroepen om te garanderen dat armere landen niet achterblijven in de vaccinatieprogramma's. Zo heeft de Franse president Emmanuel Macron voorgesteld om de extra vaccins te delen met Afrika. Deze oproepen zijn meer dan nodig.

Aan het huidige tempo werden eind februari in het Verenigd Koninkrijk per 100 mensen meer dan 31 vaccins toegediend, in de Verenigde Staten was dat meer dan 22 en in Afrika minder dan 0,3. (Berekend volgens cijfers van Our World Data). Verschillende Afrikaanse leiders onder wie de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa beschuldigt de rijkere landen van het "hamsteren" van vaccins, hij vroeg een globale aanpak om een gelijke verdeling te verzekeren.

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Maar het probleem ligt niet alleen bij voldoende vaccins voorzien voor Afrika, ook opslag en logistieke problemen dienen zich aan. 

Maar ook binnen het Afrikaanse continent komt er steun. Zo heeft onder meer de grootste mobiele netwerkprovider van Afrika MTN alvast een donatie van 25 miljoen dollar gedaan om 7 miljoen vaccins te garanderen voor gezondheidsmedewerkers. De Afrikaanse Unie wil dan weer de bevoorrading van alle vaccins voor het continent bundelen, om alles efficiënter te laten verlopen.

Toch zullen er nog verschillende initiatieven nodig zijn van binnen en buiten de continentale grenzen om aan de 60 procent gevaccineerden te geraken, die het agentschap "Africa Centers for Disease Control and Prevention" (CDC) vooropstelt. 

In Afrika zijn er 4.035.708 bekende gevallen, het continent telt officieel 107.778 coronadoden. Met Zuid-Afrika als trieste koploper waar er 1.529.420 coronabesmettingen en 51.326 coronadoden bekend zijn. 

Meest gelezen