Radio 2

Wildwaarschuwing doet aantal ongevallen op Kamperbaan tussen Hechtel en Leopoldsburg sterk dalen

Het aantal ongevallen met wild op de Kamperbaan tussen Hechtel en Leopoldsburg is met twee derde gedaald. En dat komt omdat daar wildrasters staan met 2 doorgangen en een wildwaarschuwingssysteem. Dat blijkt uit een analyse van de Vlaamse overheid. Het systeem zal nu in Oudsbergen en later ook in Lommel geïnstalleerd worden.

Het wilddetectiesysteem werd 2 jaar geleden geïnstalleerd langs de Kamperbaan tussen Hechtel-Eksel en Leopoldsburg.  Die plek werd destijds uitgekozen omdat daar veel aanrijdingen gebeurden met wild. De dieren trekken er van de ene kant van het militair domein naar de andere kant. De weg werd uitgerust met wildrasters met 2 doorgangen en een systeem dat automobilisten waarschuwt als er een dier wil oversteken. De bestuurder kan dan tijdig afremmen en een aanrijding vermijden.

Veiliger voor mens én dier

Uit onderzoek is nu gebleken dat het aantal ongevallen met wild er met tweederde daalde, vertelt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA). In 2018 gebeurde er nog 15 ongevallen met wild op die plaats. Sinds het waarschuwingssysteem er staat werden er nog 4 ongevallen geregistreerd. Ook de dieren zelf beginnen hun weg te vinden, zegt minister Demir. "Een 120 tal dieren werd gedetecteerd, voornamelijk vossen, reeën en everzwijnen. En de wolf stak er zo'n 40 keer over. " Het is de bedoeling om het systeem nog te verbeteren. "We zien dat vooral de grotere diersoorten goed worden opgemerkt door het systeem. We willen het systeem nu nog verbeteren, om de valse meldingen eruit te halen er er ook voor te zorgen dat de kleinere soorten opgemerkt worden."

Ontsnippering

Er worden de komende jaren nog meer Limburgse wegen uitgerust met rasters en een wilddetectiesysteem, onder meer de N-76 in Oudsbergen en op langere termijn ook de N-71 in Lommel. "Maar Natuur en Bos en Wegen en Verkeer gaan ook bekijken op welke plaatsen dat nog kan gebeuren. Het zal voornamelijk om wegen in Limburg gaan, omdat er Limburg nog grote natuurgebieden zijn die gescheiden worden door drukke wegen."

Meest gelezen