BEKIJK - 4 verhalen, 5 jaar na de aanslagen: "Ik had honderden metaalstukjes in mijn lichaam, ik kan die nog voelen"

Maandag 22 maart is het exact vijf jaar geleden dat ons land getroffen werd door de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de metro van het Brusselse station. 32 mensen verloren het leven en honderden mensen geraakten gewond. Een dag die het leven van velen voorgoed heeft veranderd. Wij spraken met vier getuigen. Drie slachtoffers en een militair die de gruwel van de bomaanslagen recht in de ogen keken. 

Laurens: "Ik had honderden metaalstukjes in mijn lichaam, ik kan die nog voelen"

Laurens Coessens, op 22 maart een student van 22. Hij wilde die bewuste ochtend naar Zweden vliegen, naar zijn vriendin die daar op Erasmus zat.  Laurens stond vlak bij de tweede dader, toen die zichzelf opblies. De spijkerbom verwondde Laurens zwaar aan de benen. Er volgde een lange revalidatie die we van dichtbij hebben gevolgd. We bekijken samen met hem de beelden van toen.  Ook al zitten er vandaag nog altijd restanten van de spijkerbom in zijn been, hij is dankbaar dat hij nog leeft. We ontmoeten Laurens in zijn nieuwe woonst, die hij samen met zijn vriendin aan het opknappen is. 

Bekijk de video van Laurens en lees hieronder verder:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Sebastien: "Je kan kiezen om een slachtoffer te zijn, of je kan kiezen om een overlever te zijn"

Sebastien Bellin, 42 jaar, Braziliaans-Belgische voormalig professioneel basketbalspeler. Op 22 maart 2016 zou hij naar zijn familie in de Verenigde Staten vliegen. Na de eerste explosie, probeerde hij weg te vluchten. Maar toen ontplofte de tweede bom. Sebastien Bellin raakte zwaargewond aan zijn linkerbeen. Dokters twijfelden of hij ooit nog zou kunnen lopen, maar hij vocht terug. 5 jaar na de aanslagen noemt hij zich geen slachtoffer maar een overlever, een ‘survivor’.

Bekijk de video van Sebastien en lees hieronder verder:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Loes: "Er is een leven voor en er is een leven na de aanslag"

Loes Deraedemaeker was op 22 maart 2016 aan het werk als politieagente op de luchthaven van Zaventem. Ze was een van de eerste hulpverleners ter plaatse.  Kort na de aanslagen merkt ze dat het niet goed gaat. Ze moet vaak onbedaarlijk wenen. Bij het stressteam van de federale politie vindt ze nauwelijks steun.  Loes lijdt tot op vandaag aan een posttraumatische stress-stoornis (PTSS).  Ze heeft ontslag genomen bij de federale politie en startte 3 jaar geleden een koffiebar. In 2018, 2 jaar na de aanslagen, getuigde ze al in Pano. Nu kijken we samen met haar terug naar haar getuigenis van toen en naar de beelden van de ravage op 22 maart 2016. 

Bekijk de video van Loes en lees hieronder verder:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Lennard: "Elke dag kan de laatste zijn, dat besef je heel erg op zo'n moment"

Er was op 22 maart 2016 niet alleen een aanslag in de luchthaven van Zaventem. Een uur later later blies een derde terrorist zich op in de metro in het station Maalbeek in Brussel. De 34-jarige Eerste Sergant-majoor Lennard, was samen met een collega militair als eerste ter plaatse. Hij beveiligde die dag een ambassade in de buurt.

Bekijk de video van Lennard en lees hieronder verder:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Radio 2 maakte ook een podcast met getuigenissen over de aanslagen, beluister hieronder hoe zij die het van dichtbij meemaakten vijf jaar later in het leven staan. 

Meest gelezen