Maria (100) uit Gent zou nazaat van Babylonische koning zijn: "Helft Belgen stamt af van farao, maar weet dat niet"

De helft van de Belgen stamt af van een farao, maar weet dat niet omdat het niet systematisch wordt onderzocht. Dat zegt Joris Delanghe die de stamboom van zijn moeder Maria Verstraeten (100) heeft uitgeplozen. Hij werkte er twaalf jaar aan en kon 134 generaties teruggaan, tot 1909 vóór Christus. De verste voorzaat die hij vond, is koning Sumu-Abum van Babylonië. "Dit lijkt heel uitzonderlijk, maar is het niet", vertelt hij aan Radio 2 Oost-Vlaanderen.

"Als we 134 generaties teruggaan, te beginnen bij mijn moeder, dan komen we finaal bijna 4.000 jaar geleden uit," steekt Joris Delanghe van wal, "dat is 1909 vóór Christus en dan zou de Babylonische koning Subu-Abum geboren zijn.  Die is dus de 134e voorzaat van m’n moeder." 

De stamboom die haar zoon Joris maakte is een lijvig boek van 1.700 bladzijden. 100 procent zeker zijn dat het allemaal klopt, kan volgens hem nooit: "Uiteraard was ik er niet bij toen al die mensen verwekt zijn en heb je altijd de theoretische mogelijkheid dat de biologische vader niet de administratieve vader is. Maar die kans is klein." 

Vorsers van de KU Leuven berekenden dat voor de Vlaamse bevolking en kwamen op een fout van 0,7 procent per generatie. "Je kunt dus niet garant staan voor de juistheid, maar als we de historische bronnen mogen geloven, kunnen we toch héél ver gaan," vindt Joris. 

Het zou voor de meesten van ons moeten lukken om een afstamming terug te vinden tot 1600

Joris Delanghe, maakte stamboom van z'n 100-jarige moeder

Joris kon ver teruggaan, iets wat bij de meesten niet lukt. "Dat klopt, in onze streken is de burgerlijke stand ingevoerd op het einde van de 18e eeuw. Iedereen van ons zou in principe tot daar moeten geraken. In de twee eeuwen daarvoor bestonden er parochieregisters. Die zijn in 1596 ongeveer ingevoerd. Dan zou het bij de meesten moeten lukken om een afstamming terug te vinden tot 1600. En dan moet je op alternatieve bronnen afgaan, zoals notariële aktes, verkopingen, belastingsaangiften."

Het was de tante van Joris die in de jaren 60 begon met de stamboom. Intussen is ze overleden, maar ze liet heel wat documenten na. Daarmee kon Joris al familie traceren tot de 17e eeuw.  "Intussen is het internet erbij gekomen en konden we via gedigitaliseerde bronnen verder gaan. Veel genealogen publiceren hun werk ook openbaar, waardoor de speurtocht nog fascinerender wordt. Tot de tijd van de Babylonische koningen en Romeinse keizers."

Karel de Grote is stamvader van de helft van de Europeanen

Joris Delanghe, maakte stamboom van z'n 100-jarige moeder

Welke grote namen kwam hij allemaal tegen in de stamboom? "Dat begint in de middeleeuwen bij de graven van Vlaanderen. Die hebben hun roots bij koningshuizen uit Engeland en Frankrijk. Dan heb je de keizers van het Heilig Roomse Rijk en komen we bij Karel de Grote terecht die op zijn beurt een afstammeling is van Clovis. Verder zien we ook de Gallo-Romeinen en het Romeinse Rijk en nog verder de tijd van de Grieken met Alexander de Grote, de Perziërs en de Farao’s van Egypte." 

Dus dat betekent dat Maria Verstraeten een afstammeling van een farao is. "Dat is niet zo uitzonderlijk," lacht Joris, "dat klinkt op het eerste gezicht spectaculair omdat je zo ver gaat. Maar eigenlijk moet je stellen dat als je 10 generaties ver gaat, dan zit je nog maar in  de 17e eeuw en heb je theoretisch gezien al 1024 voorouders. Als je 20 generaties verder gaat, heb je er al 1 miljoen, maar dan zitten we nog altijd maar in de middeleeuwen. En in die tijd leefden er geen miljoen mensen in onze regio. Dus heb je altijd gemeenschappelijke voorouders." 

"Men schat bijvoorbeeld dat Karel de Grote, die rond het jaar 800 leefde, een stamvader is van de helft van de Europeanen. Dus op zich is dat niet zo uitzonderlijk van m'n moeder. Maar voor de meeste mensen is het niet zo goed gedocumenteerd, gewoon omdat er niet systematisch naar gezocht is," besluit Delanghe.

kasto80

Meest gelezen