Videospeler inladen...

Bitse sfeer op bijeenkomst China-VS: "Amerikanen hoeven niet trots te zijn op manier waarop zij hun zwarte burgers 'afslachten'"

"Dit is niet de manier om je gasten te ontvangen". Zo liet de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zich ontvallen bij de start van gesprekken tussen de VS en China, in de Amerikaanse staat Alaska. Het is de eerste Amerikaans-Chinese ontmoeting op hoog niveau sinds het aantreden van Joe Biden als nieuwe president van de VS. De Chinezen zijn misnoegd over de Amerikaanse kritiek op wat zij "binnenlandse aangelegenheden" noemen. 

Dat de sfeer niet opperbest was, bleek al meteen tijdens de openingsverklaringen, in aanwezigheid van de pers. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken richtte zijn pijlen op de behandeling van de Oeigoeren in Xinjiang, de afbraak van de politieke vrijheden in Hongkong, en de dreigende taal van Peking tegenover Taiwan. Ook de Chinese cyberaanvallen tegen de VS moesten het ontgelden.


Wie zijn de Oeigoeren? De onderstaande video legt het je uit in 1 minuut. Lees daarna verder.

Videospeler inladen...

De straffe taal van Blinken ontlokte een bitse reactie van Chinese kant. "De VS hebben niets te maken met onze binnenlandse kwesties", zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. En verder: "De Amerikanen hoeven zelf niet trots te zijn op de manier waarop zij hun zwarte burgers 'afslachten'. En terwijl China de coronapandemie efficiënt aanpakte, woekert COVID-19 voort in de VS." 

"Geen respect voor diplomatiek protocol"

De Chinese topdiplomaat hekelde ook de Amerikaanse positie in de wereld. "Ze gebruiken hun militaire macht en hun financiële hegemonie om andere landen te onderdrukken", zei Wang Yi.  En zo ging Wang vijftien minuten lang voort, veel langer dan de gebruikelijke twee minuten voor een publieke openingsverklaring. (lees verder onder de foto)

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi en topdiplomaat Yang Jiechi
AFP or licensors

Dat ontlokte van Amerikaanse kant de opmerking dat de Chinezen zich niet aan het diplomatieke protocol houden. "De Chinese delegatie lijkt vastberaden zich over te geven aan grootspraak en theatrale verklaringen in het openbaar", zo zei een VS-diplomaat. 

Geen fraaie start dus voor de Chinees-Amerikaanse gesprekken. En er is ook geen kans om de plooien glad te strijken tijdens een goede maaltijd, want een - gebruikelijk - gezamenlijk diner van de twee delegaties staat niet op de agenda van de ontmoeting in Alaska.

Bekijk hier fragmenten uit de gesprekken: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Is de ontmoeting nu al mislukt?

Maar de bijeenkomst kan niet bij voorbaat als een mislukking worden afgeschreven. Na de opening in aanwezigheid van de pers kwamen de delegaties samen achter gesloten deuren, en daar zou de sfeer wat constructiever zijn geweest. "Inhoudelijk, ernstig en direct", zo omschreef een Amerikaanse diplomaat de gesprekken, al wijst dat ook op ernstige meningsverschillen. (lees verder onder de foto)

De Amerikaanse delegatie met minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken
AFP or licensors

De ontmoeting gisteravond duurde langer dan de geplande twee uur. Vandaag komt er nog een nieuwe sessie. Of dat alles kan leiden tot een positieve uitkomst is twijfelachtig. Het is meer een eerste verkenning van elkaars standpunten. De Chinezen willen onder meer weten of er iets kan worden gedaan aan de handelssancties die werden opgelegd onder de voormalige president Trump. Van Amerikaanse kant willen ze de Chinezen duidelijk maken dat president Biden niet van plan is om veel toegevingen te doen.

Onder Trump koelde de relatie tussen de VS en China af tot een absoluut dieptepunt. Hij was vooral ontstemd over de groeiende economische en technologische invloed van Peking. Bij Biden spelen mensenrechten en vrijheden weer een grotere rol, en dat zal ongetwijfeld tot nieuwe spanningen leiden tussen de Amerikanen en de Chinezen.

Bekijk hieronder de journaalreportage over de Chinees-Amerikaanse gesprekken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen