Belga Image

Brusselse politie gebruikt vanaf april bodycams: "Goed voor vertrouwensband met bevolking"

De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene gaat vanaf april 231 bodycams in gebruik nemen. Met het gebruik van de bodycams hoopt de politie de relatie van vertrouwen en wederzijds respect met de bevolking te verbeteren. 

De camera's kunnen gebruikt worden door de agenten die in het veld staan. De nieuwe technologie moet de vertrouwensband tussen politiemensen en de bevolking verbeteren. "We zijn ervan overtuigd dat die bodycams een bijdrage kunnen leveren aan onze belangrijkste verbintenis, namelijk het herstellen van de relatie van vertrouwen en het wederzijds respect met de bevolking", zegt politiewoordvoerder Ilse Van de keere. "Bedoeling is eigenlijk om de veiligheid van alle betrokken partijen te waarborgen. Ook de waarheidsgetrouwheid van de feiten te garanderen en een escalatie van geweld te vermijden en de gemoederen te bedaren. Natuurlijk kunnen die beelden ook gebruikt worden in de rechtbank als bewijs, indien nodig."

Andere politiezones

De bodycams zullen nog niet meteen ingezet worden. De agenten zullen eerst nog een  opleiding moeten volgen. En misschien kunnen ze ook raad vragen aan hun collega's van andere zones. Want in politiezone Brussel Noord worden ze al een tijdje gebruikt. Ook in de politiezone Zuid, werd er een proefproject met bodycams opgestart.  

Meest gelezen