Radio 2

Buurtbewoners starten petitie tegen aanleg recreatiedomein op de Kortekeer in Maarkedal

De Kortekeer in Maarkedal, die bekend staat om zijn helling in de Ronde van Vlaanderen, wordt een recreatiedomein met voetbalterreinen en andere sportinfrastructuur. Buurtcomité GEMOK is het daar niet mee eens, en heeft 600 handtekeningen verzameld tegen de aanleg. 

In Maarkedal heeft het buurtcomité GEMOK (Geen Milieuschandaal op de Kortekeer) 600 handtekeningen verzameld in een petitie tegen de aanleg van enkele voetbalterreinen en andere sportinfrastructuur op de Kortekeer. De buurtbewoners vrezen voor overlast voor een natuurgebied vlakbij. De gemeente benadrukt na het protest dat de belasting van de grond kleiner zal zijn dan de omwonenden denken. “De plannen gaan door”, benadrukt schepen van sport Filip Meirhaeghe (Open VLD). “De Kortekeer is de enige mogelijke plek voor recreatie.” 

Grondverzakkingen en aardbevingen

Volgens de plannen van de gemeente zouden er op de Kortekeer in de toekomst enkele voetbalterreinen, padelterreinen en een Finse piste komen. “We waren overdonderd toen we dat een hele tijd geleden te horen kregen”, vertelt Jacques Delmote van het actiecomité. “Toen we de plannen gingen inkijken, hebben we gezien dat de voorzieningen echt niet realistisch zijn. De Kortekeer heeft een geschiedenis van grondverzakkingen. Hier heeft ooit de zwaarste aardbeving van België plaatsgevonden. Twintig jaar geleden was hier zelfs nog een aardverschuiving. Met die gebeurtenis in het achterhoofd stel ik me extra vragen bij de plannen van het recreatiedomein.” 

Er is geen risico op nog een grondverschuiving, we hebben dat laten onderzoeken

Filip Meirhaeghe (Open VLD), schepen van sport

Schepen van sport Filip Meirhaege benadrukt dat de omwonenden zich geen zorgen moeten maken over nieuwe grondverzakkingen of aardverschuivingen. “Wij hebben het terrein laten onderzoeken, onafhankelijk van de gemeente, en in het verslag staat dat er geen probleem is. Er is absoluut geen risico op nieuwe grondverschuivingen.”

Overleg met de buurtbewoners

Schepen Meirhaege schrok wel even toen hij hoorde dat er 600 handtekeningen waren verzameld tegen de plannen. “Er zijn verschillende vergaderingen geweest met de buurtbewoners, en we hebben altijd rekening gehouden met de opmerkingen die daar gegeven werden”, zegt hij. “We hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er minder sportterreinen komen zoals eerst gepland, en ook de verlichting en parkeerplaatsen zijn afgesteld op vraag van de omwonenden. Het leek alsof iedereen tevreden was. Het actiecomité is dus wel een domper.” 

De plannen liggen nu bij de provincie en Vlaanderen. Het is aan hen om ze wel of niet goed te keuren.

kasto80

Meest gelezen