Videospeler inladen...

Demir over nieuwe meerkosten voor mensen met zonnepanelen: "Ravage is al groot genoeg, dit moet worden rechtgezet"

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft energiewaakhond VREG gevraagd om de dubbele aanrekening van de nettarieven voor sommige mensen met zonnepanelen op te lossen. Onze redactie ontdekte dat daardoor voor duizenden gezinnen met zonnepanelen een extra hoge factuur dreigt. "Onaanvaardbaar", vindt Demir.

Onze redactie achterhaalde dat sommige gezinnen met zonnepanelen en een digitale meter binnenkort een heel hoge factuur in de bus zullen krijgen. Dat komt door de eindafrekening van de terugdraaiende teller. Duizenden, mogelijk tienduizenden, gezinnen zullen in die factuur twee keer moeten betalen voor de kosten van het net, zeker als hun energiecontract begint net voor de winter. Voor sommige mensen zou de eindafrekening kunnen oplopen tot 3.000 euro.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) reageert misnoegd. "Dit is het rechtstreekse gevolg van het arrest van het Grondwettelijk Hof. Dat heeft beslist dat het systeem van de terugdraaiende teller stopt bij de publicatie van het arrest. Dat betekent ook dat er geen vervolgfactuur komt, wel een eindfactuur. Daardoor zullen zo'n 10.000 gezinnen te veel moeten betalen. Sommige mensen met zonnepanelen zullen én een prosumententarief en distributienettarief betalen. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Ze noemt dat "onaanvaardbaar" en heeft energiewaakhond VREG om een oplossing gevraagd. "De ravage is al groot genoeg. Dit moet worden rechtgezet. Samen kijken we naar een oplossing, die juridisch in orde moet zijn. Maar het kan niet zijn dat mensen te veel betalen."

Terugbetaling?

Had de overheid dit dan niet moeten zien? "Het is een heel complex dossier met heel veel losse eindjes, dit is er een van", erkent Demir. "Ik ben blij dat we nu aan een oplossing werken. Het is nog niet te laat. De VREG, die daarvoor bevoegd is, weet dat er zo snel mogelijk een oplossing zal moeten komen."

Maar voor sommige mensen zal die pittige factuur volgende week toch al in de bus liggen. "Dan zal er een verrekening moeten gebeuren. Wat te veel is betaald, zal waarschijnlijk op een of andere manier moeten worden terugbetaald."

Bekijk de reactie van minister Zuhal Demir in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen