AFP or licensors

Eerstelijnszone Dendermonde roept op: "Kom niet zomaar naar het vaccinatiecentrum. De gemeenten beslissen wie in aanmerking komt voor niet-opgenomen vaccins"

Het heeft geen zin om zonder afspraak langs te gaan bij een vaccinatiecentrum. Dat zegt Reinout Remmery van de vaccinatiecentra in Hamme en Dendermonde: "Zonder afspraak krijg je toch geen vaccin dat op overschot is." Gemeenten bepalen wie in aanmerking komt voor een niet-opgenomen vaccin en maken reservelijsten op. De mensen van de eerstelijnszone bellen die mensen op. 

In Hamme en Dendermonde zien ze dagelijks mensen die zich zonder uitnodiging aan het vaccinatiecentrum aanbieden voor een vaccin. Ze hopen een vaccin te krijgen dat niet opgenomen werd. Bijvoorbeeld van mensen die niet komen opdagen zijn of afgezegd hebben. Maar dat heeft geen enkele zin, zegt Reinout Remmery van de ELZ Dendermonde: "Mensen horen dat er reservevaccins bestaan en willen zo snel mogelijk gevaccineerd worden. Ze komen aan de deur staan, maar wij kunnen die mensen er onmogelijk tussen nemen." Remmery is duidelijk "Heb je geen uitnodiging gekregen, geen uurslot of je bent niet gecontacteerd, dan kunnen we u in het vaccinatiecentrum niet helpen." 

Communicatie via Facebook

De gemeenten zijn volop reservelijsten aan het  aanleggen van wie in aanmerking komt voor een coronavaccin dat op overschot is. Het doel van een reservelijst is om geen vaccins verloren te laten gaan. Eens die ontdooid zijn of de flesjes geopend, moeten ze gebruikt worden. De gemeenten vragen de inwoners van de juiste leeftijdscategorie om zich op te geven als reserve. In de eerstelijnszone Dender doen ze dat via Facebook, zegt Reinout Remmery: "Ze communiceren via Facebook waar mensen een formulier kunnen invullen om op zo'n lijst terecht te komen. Het is wel zo dat we de doelgroepen aanhouden die op dat moment door de overheid bepaald zijn. Nu zijn dat bijvoorbeeld de 65-plussers. Als er nu een vrij slot komt, dan richten we ons tot die groep." Als er dan vaccins over zijn, is het de eerstelijnszone die de mensen uit die lijst opbelt. Ook in andere eerstelijnszones gebeurt dat meestal zo. 

kasto80

Meest gelezen