Copyright 2016, Santiago Iiguez, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Eerstelijnszone Voorkempen start enquête over mondzorg bij jongeren: “Veel tandbederf door energiedranken”

Eerstelijnszone Voorkempen lanceert een enquête voor jongeren tussen 15 en 25 jaar over hun mondhygiëne. Uit cijfers van de mutualiteiten blijkt dat jongeren minder vaak op tandartsbezoek gaan dan vroeger en daar willen ze graag verandering in brengen. 

In de enquête wordt er gevraagd naar het aantal tandartsbezoeken per jaar en waarom jongeren niet graag naar de tandarts gaan voor een controle. Ook worden er vragen gesteld over hoe vaak ze hun tanden poetsen en wat hun eet- en drinkgewoonten zijn. Voeding en drank heeft een grote invloed op hoe gezond je tanden zijn, zegt tandarts Christine Van Meir uit Brecht. “We zien dat veel jongeren meer tandbederf hebben door het drinken van sport- en energiedrank omdat die veel suikers en zuur bevatten. Ook met light-frisdranken pas je best op, want ook die tasten het glazuur aan.” 

Energiedrank, roken en piercings

De enquête wordt niet toevallig gelanceerd op zaterdag 20 maart. Dan is het immers wereldmondgezondheidsdag, met dit jaar als centraal thema “wees gek op je bek”. Een gezond gebit is belangrijk, maar jongeren staan daar niet altijd bij stil. “We zien bij onze doelgroep een toename van het drinken van sport-, energie- en frisdranken. Ook beginnen sommige jongeren te roken of hebben ze piercings in de tong of lip, en dat heeft allemaal invloed op de algemene mondgezondheid, maar dat wordt vaak vergeten”, vertelt tandarts Van Meir

Jongeren uit  Brecht, Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel worden gevraagd om deel te nemen aan de enquête. Dat kan je doen via deze website.

Affiche enquête
Eerstelijnszone Voorkempen

Meest gelezen