radio 2

Er komt geen ontginning op en rond bedrijventerrein "Op de Berg" in Maasmechelen

Het 62 hectare grote bedrijventerrein Op de Berg in Maasmechelen wordt niet ontgind of ontzand. Dat heeft Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) beslist. Dat bedrijventerrein ligt in het Nationaal  Park Hoge Kempen. Er was al in 2002 afgesproken dat het zou verdwijnen. De Vlaamse overheid maakt nu geld vrij voor de verhuizing van de bedrijven. 

Er liggen 19 bedrijven op het bedrijventerrein Op de Berg. Die moeten daar weg omdat ze zonevreemd liggen. Het terrein maakt sinds 2002 namelijk deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Enkele jaren geleden zijn dan een aantal scenario's naar voor geschoven om die herlocalisatie te betalen. Dat ging van alleen afgraven van het terrein tot een vrij verregaande ontzanding en ontgrinding. 

Verhuizing

Minister Demir heeft nu beslist dat er helemaal geen ontzanding of ontgrinding komt in het gebied. De Vlaamse overheid legt alvast 9 miljoen euro op tafel voor bedrijven die nu al willen verhuizen. Onder meer betonblokkenbedrijf Gubbels wil weg. Voor dat bedrijf is al een nieuwe plek gevonden, op het industrieterrein Oude Bunders. 

Bedrijven die voorlopig niet willen verhuizen, kunnen blijven zo lang hun vergunning loopt. Een nieuwe krijgen ze niet. Tegen 2040 moet het terrein helemaal opgeruimd zijn en zal er natuurgebied van gemaakt worden. 

Ontgrinding tot in woonwijken

Dat er niet ontgrind zal worden, is ook goed nieuws voor enkele wijken in Lanklaar (Dilsen-Stokkem), omdat de ontgrinding tot in hun buurt zou komen. 

Meest gelezen