Hongaarse premier Orbán werkt aan nieuwe radicaal-rechtse fractie in Europees Parlement

De Hongaarse premier Viktor Orbán wil een nieuwe radicaal-rechtse fractie vormen in het Europees Parlement. Hij zegt dat hij daarover praat met de Italiaanse partij Lega en de Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid (PIS). Fidesz, de partij van Orbán, stapte gisteren met slaande deuren uit de EVP, de christendemocratische fractie in het Europees Parlement. Maar een nieuwe fractie smeden en daarvoor elders partijen losweken, wordt een moeilijke klus, zegt Hendrik Vos, professor Europese politiek aan de Universiteit Gent.

Orbán maakte zijn plannen zelf bekend in een interview met de openbare radio-omroep in Hongarije. Hij heeft contact met de Poolse premier  Mateusz Morawiecki en met Matteo Salvini, gewezen minister van Binnenlandse Zaken in Italië. Hun partijen, respectievelijk Recht en Rechtvaardigheid (PIS) en de Lega, leunen ideologisch aan bij de Fidesz-partij van de Hongaarse premier. 

"Polen, Italië en Hongarije zullen proberen om de Europese rechterzijde te reorganiseren", zei Orbán". "We zullen elkaar binnenkort ontmoeten en plannen maken voor de toekomst." 

Heel veel haast lijkt echter Matteo Salvini van de Lega alvast niet te maken. "Ik bekommer me eerst om de vaccinaties en de corona-uitkeringen in Italië. Over wat in Europa gebeurt hebben we het later wel."

Politiek dakloos

De Fidesz-partij van Orbán werd een paar weken geleden uit de fractie van de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) gezet, en gisteren stapte ze dan ook zelf uit de partij EVP. Orbán en zijn partijgenoten moeten nu dus wel elders onderdak zoeken.

Even was gedacht dat Fidesz zou aansluiten bij de uiterst-rechtse ID (Identiteit en Democratie)-fractie, met daarin onder meer het Vlaams Belang, de PVV van Geert Wilders en de Lega van Matteo Salvini. 

"Ideologisch zit hij daar inderdaad dicht bij, maar anderzijds zitten in die fractie vooral West-Europese partijen, die niet altijd zo lief zijn voor Oost-Europeanen", zegt professor Europese politiek aan de UGent Hendrik Vos. "Ze vinden bijvoorbeeld dat ze de grenzen moeten kunnen sluiten voor Oost-Europese arbeiders, en brengen Oost-Europeanen vaak in verband met criminaliteit." 

Een andere fractie waar Fidesz bij zou kunnen aansluiten, zijn de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waarvan de N-VA en de Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid (PIS) lid zijn.

"In plaats daarvan probeert Orbán uit die eurokritische, rechtse fracties een paar partijen te verzamelen en daarmee een nieuwe groep te creëren", zegt Vos. "Maar dat zal niet zo gemakkelijk zijn, want de bestaande fracties zijn er sinds 2019 en hebben zich zo georganiseerd. Partijen gaan losweken wordt een moeilijke klus." 

Aan een nieuwe fractie vormen zijn ook voorwaarden verbonden. Een fractie moet minstens 25 parlementsleden tellen en partijen hebben uit 7 lidstaten. Aan de eerste voorwaarde zal Orbán kunnen voldoen, de tweede wordt moeilijker. Naast de genoemde partijen uit Polen en Italië zou Orbán ook kunnen aankloppen bij kleinere rechtse partijen in Oost-Europese landen. "Het zou me verwonderen als zijn maneuver lukt, maar het is in elk geval ingezet", zegt Hendrik Vos.

Meest gelezen