Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Tv-boegbeeld Paula Sémer (95) zet zich in voor psychisch welzijn bij ouderen: "Onze kopzorgen verdienen zorg"

Televisieboegbeeld Paula Sémer (95) wordt het gezicht van de actie Kopzorgen Verdienen Zorg, een actie van de Vlaamse Ouderenraad rond psychisch welzijn bij ouderen. Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf niet-zorgbehoevende ouderen hun zorgen en angsten niet kunnen delen. "En onze kopzorgen verdienen zorg", klinkt het bij Sémer.

Eind vorig jaar deed de Koning Boudewijnstichting een onderzoek bij 60- tot 84-jarigen die (nog) niet hulpbehoevend zijn. Een relatief tevreden bevolkingsgroep, zo blijkt, al is er een toenemende eenzaamheid bij een vrij grote groep. 22 procent geeft ook aan hun grootste zorgen en angsten met niemand te kunnen delen. De Vlaamse Ouderenraad vreest dat de cijfers bij de 84-plussers en bij ouderen die wél zorgbehoevend zijn, nog hoger liggen. 

En dus start de Ouderenraad met de tweede fase van de actie Kopzorgen. Het boegbeeld wordt Paula Sémer. "Het zit haar in het bloed om te spreken waarover anderen zwijgen", klinkt het. Deze keer: psychologisch welzijn bij ouderen. "Sensibiliseringcampagnes zoals Kopzorgen Verdienen Zorg zijn nodig", zegt Sémer. "Het is belangrijk om te communiceren. Zowel over onze kopzorgen, als over mogelijkheden om ze te verhelpen."

Daarnaast moedigt de Ouderenraad iedereen aan om kopzorgen te delen op de website www.kopzorgen.be. "Niet alle ouderen piekeren over dezelfde zaken. Iedereen komt in z’n leven andere verlieservaringen tegen. Wij bieden een platform waar die gedeeld kunnen worden", zo klinkt het. 

Iedereen die van dichtbij of veraf te maken heeft met psychische problemen van ouderen kan z’n ervaringen kwijt op het prikbord: van ouderen en hun omgeving, tot professionals op het terrein en deskundigen. Ook Paula Sémer zal kopzorgen delen op de website. 

De posts van al die mensen zullen uiteindelijk de basis vormen voor een set van beleidsvoorstellen waarmee de Ouderenraad eind dit jaar wil uitpakken. Die voorstellen zullen gaan over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen: zowel qua preventie als qua zorg en ondersteuning. 

Meest gelezen