Limburgse getuige Tine Gregoor schrijft boek over aanslagen Brussel:  "Die mensen hadden allemaal stukken metaal in zich"

Tine Gregoor uit Bilzen tekende haar ervaringen over de aanslagen op in het boek "Bommen in Brussel". Ze is medisch geschoold en tijdens de bomaanslagen van 22 maart 2016 was ze in de buurt van het metrostation van Maalbeek en besloot om te helpen. Wat ze daar zag was een oorlogstafereel. Dit boek is ook een stuk een verwerkingsproces voor zichzelf, dat vertelde ze op Radio 2 Limburg.

Tine Gregoor was vijf jaar geleden toevallig in de buurt van het metrostation Maalbeek, en omdat ze medisch is opgeleid besloot ze onmiddellijk hulp te gaan bieden. "Ik weet dat ik de kennis en kunde had om de mensen te helpen. Ik wist wel dat het voor mij ook gevaarlijk kon zijn, ik wist niet niet goed wat ik moest verwachten. En toen ik aankwam zag ik allemaal ontredderde mensen die uit het metrostation kwamen, bebloed en gewond." 

Daarna is Tine ook het metrostation zelf in gegaan. En daar kwam ze echte oorlogstaferelen tegen. "Die mensen hadden stukken metaal in zich, die hadden zo veel wonden dat je niet kon zien hoeveel wonden ze hadden, die waren verschroeid, er was een indringende geur. En je bent zelf ook constant bang. Ik was ook bij iemand een hoofdwonde aan het verzorgen en plots had ik een scalp in mijn hand."

Boek over de aanslag om trauma te verwerken

Tine haar ervaringen nu gedeeld in een boek, dat ze samen met journaliste Joanie De Rijke schreef. En dat is voor Tine ook een stuk van het verwerkingsproces. Ze hebben met heel wat slachtoffers en hulpverleners  gepraat, en die getuigenissen staan ook allemaal in het boek. 

Het trauma na die 22ste maart wordt door de slachtoffers op een andere manier verwerkt. De ene heeft er lichamelijke klachten aan over gehouden, en heel wat mensen hebben er psychische klachten aan over gehouden, of angstklachten. Ook nabestaanden van mensen die gestorven zijn, dragen zware gevolgen, gaat Tine voort, "de kinderen bijvoorbeeld van een moeder die toen omkwam hebben nu woedeaanvallen."

 

Meest gelezen