Jan Van Bostraeten

LIVEBLOG: "Pauzeknop" op versoepelingen vanaf 1 april, jeugdactiviteiten met maximaal 10

De versoepelingen die normaal op 1 apri zouden ingaan, zoals de heropening van de pretparken en de groepsactiviteiten tot 50 personen, worden gepauzeerd. Dat is beslist op het Overlegcomité. Elke dag worden gemiddeld 185 nieuwe covidpatiënten in het ziekenhuis opgenomen en raken 3.266 mensen besmet. Volg hier al het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan in onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Dit heeft het Overlegcomité beslist

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft vanmiddag vervroegd een (digitaal) Overlegcomité met de andere regeringen van dit land samengeroepen omdat de coronacijfers snel in de verkeerde richting evolueren. "Er is maar één manier om dit stil te leggen: het aantal contacten zoveel mogelijk beperken", zegt De Croo. Dit is samengevat wat er beslist is:

Versoepelingen worden gepauzeerd:

  • De versoepelingen die op 1 april zouden ingaan worden "gepauzeerd"
  • Het gaat bijvoorbeeld om de heropening van de pretparken en buitenevenementen met 50 personen
  • Het engagement is er om geplande versoepelingen op 1 mei (zoals heropening horeca) te vrijwaren

Jeugd en scholen:

  • Jeugdkampen tijdens de paasvakantie (5 tot 18 april) mogen alleen doorgaan zonder overnachting, in de buitenlucht en in kleinere groepen van maximaal 10 kinderen in plaats van 25
  • Aan de verschillende ministers van onderwijs wordt gevraagd tegen maandag een gedetailleerd en doortastend plan te maken om het aantal besmettingen drastisch te verminderen. Het gaat om maatregelen die zo snel mogelijk zouden moeten ingaan

Bedrijven:

  • Er wordt opnieuw opgeroepen om meer te telewerken, want dat is nog steeds verplicht
  • Er komen sneltests voor werknemers die niet van thuis kunnen werken in risicogevoelige sectoren, zoals politie- en brandweermensen, postbodes en douaniers. In de eerste plaats zal die testing gebeuren op plaatsen waar een arbeidsgeneesheer aanwezig is, om die volgens de regels van de kunst te laten plaatsvinden.

Geen vroegere avondklok:

  • Op voorhand was veel te doen over een mogelijke verstrenging van de avondklok. Die verstrenging komt er niet en blijft op de huidige uren: van middernacht tot 5 uur ’s morgens in Vlaanderen en Wallonië, van 22 uur tot 6 uur ‘s morgens in Brussel

Minder volk op de trein:

  • Om overbevolking op de trein te voorkomen mogen in de weekend en de schoolvakanties op treinen naar toeristische bestemmingen alleen nog de zitplaatsen aan het raam bezet zijn. Voor kinderen onder de 12 jaar wordt een uitzondering gemaakt

"We willen absoluut dat de scholen na de paasvakantie (na 18 april) volledig open gaan en open blijven", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). "We willen dat op 1 mei de cafés en restaurants volledig open gaan en open blijven. We moeten de komende tijd erg voorzichtig zijn. We zullen ook moeten snel schakelen met krachtige maatregelen."

VRT-journalist Bart Verhulst vat het samen:

Videospeler inladen...

Een uitgebreid overzicht van alle maatregelen kan je ook nog eens rustig nalezen in dit artikel:

Welke vragen heb jij over de nieuwste beslissingen van het Overlegcomité?

De coronacijfers in ons land stijgen sneller dan verwacht, en dus heeft het Overlegcomité de versoepelingen voor april uitgesteld. De pretparken blijven gesloten en er mogen geen kleine cultuurevenementen plaatsvinden. De jeugdkampen kunnen met maximum 10 deelnemers en zonder overnachting doorgaan. Wil je op vakantiedagen en in het weekend de trein nemen naar een toeristische plek, dan mag je alleen op plaatsen aan het raam zitten. Heb jij hier vragen over? Stuur ze ons via het invulformulier in dit artikel:

In de VS raakt de pandemie onder controle

In de Verenigde Staten gaat het de goede richting uit met het bedwingen van de pandemie. Het aantal COVID-19-sterfgevallen en ziekenhuisopnames is sinds de start van de vaccinatiecampagne spectaculair gedaald. Intussen beginnen heel wat staten de beperkingen te versoepelen. 

Videospeler inladen...

Motivatie om maatregelen te volgen brokkelt af

Na een volledig coronajaar, is het de zoveelste keer dat er verstrengingen komen, of versoepelingen worden teruggeschroefd.  Het is belangrijk nu om het samen-gevoel te stimuleren,  zegt Koen Lowet van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. Meer geld voor de psychische zorg is nodig, want de geestelijke gevolgen van de pandemie zullen nog lang doorwerken, eens het virus is bedwongen. 

Videospeler inladen...

Gouverneur Decaluwé tevreden met beperking bezetting kusttreinen

De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, is tevreden met de beslissing van het Overlegcomité om de bezetting van de treinen naar de kust te beperken. In weekends en tijdens de paasvakantie mogen alleen de zitjes aan de ramen van de trein gebruikt worden.

Videospeler inladen...

Virologen en zorgsector zijn er niet gerust op: "Dit is het Overlegcomité van de gemiste kans"

Dat er op het Overlegcomité amper nieuwe maatregelen zijn getroffen om de curves om te buigen, baart de virologen zorgen. Marc Van Ranst spreekt onomwonden van "het Overlegcomité van de gemiste kans". Steven Van Gucht vraagt zich ook af of het wel voldoende is. En Margot Cloet van zorgkoepel Zorgnet-Icuro kan haar frustratie ook niet onder stoelen of banken steken. "Kan iemand uitleggen hoe de niet-beslissingen van vandaag de curve en de situatie in de ziekenhuizen gaan doen afbuigen?"

Lees meer in dit bericht:

Italiaanse premier Draghi krijgt prik met vaccin AstraZeneca

De Italiaanse premier Mario Draghi zegt dat hij een prik krijgt met het coronavaccin van AstraZeneca, zodra hij een afspraak daarvoor heeft gemaakt. Volgens de 73-jarige premier is het middel veilig.

"Mijn leeftijdsgroep mag zich aanmelden voor een coronavaccinatie en dat ga ik binnenkort doen. Als ik aan de beurt ben, krijg ik een prik met het middel van AstraZeneca", aldus Draghi. "Mijn zoon heeft er deze week al een gekregen in het Verenigd Koninkrijk."

Bisschoppenconferentie: "Is even slikken maar veiligheid gaat voor alles"

Het Overlegcomité had eerder deze maand laten weten dat erediensten vanaf 1 april mogelijk zouden zijn in open lucht en met vijftig personen. Dat plan wordt nu dus uitgesteld. "Dit is toch even slikken", zegt Geert De Kerpel van de Bisschoppenconferentie, "1 april is Witte Donderdag, 2 april is Goede Vrijdag, 4 april is Pasen. Dat zijn de belangrijkste liturgische dagen van het jaar."

"Aan de andere kant moeten we de veiligheid van iedereen vooropstellen en solidariteit tonen met de overheid. We doen deze inspanningen samen. Het is dus een dubbel gevoel", aldus nog De Kerpel. "Dit gezegd zijnde willen wij, christenen, toch vooral samenkomen, en is dit dus jammer", klinkt het nog.

FOTO: Britse premier ingeënt met AstraZeneca

De Britse premier Boris Johnson (56) heeft zijn eerste inenting gekregen met het AstraZeneca-vaccin,. De regeringsleider kreeg de prik in het St Thomas's Hospital in Londen waar hij in april zelf in de intensieve zorg was beland na COVID-19 te hebben opgelopen. Johnson is nu een van de meer dan 26 miljoen Britten die reeds een eerste dosis hebben gekregen.

CEO UZ Brussel: "Blij dat er geen versoepelingen gekomen zijn"

Marc Noppen, CEO van UZ Brussel, is blij dat er geen versoepelingen aangekondigd zijn door het Overlegcomité . "Vanuit virologisch standpunt was het daar absoluut niet het moment voor. Hoe spijtig het ook is, er was geen andere mogelijkheid. We moeten daar nuchter en zakelijk in zijn."

Het schrappen van de buitenactiviteiten ligt volgens de CEO in lijn met de logica. "De verspreiding van het virus hangt af van het aantal contacten en het type en de duur van de contacten. Elke activiteit die het aantal contacten verhoogt, verhoogt het aantal besmettingen. Het is jammer, maar vanuit virologisch standpunt kan ik mij vinden in het schrappen van die activiteiten."

Noppen is verder ook benieuwd naar het plan dat de ministers van Onderwijs moeten uitwerken. "Dat is een heel belangrijke om de verspreiding tegen te gaan. De sneltesten zouden zeker ook in het onderwijs ingezet moeten worden, want dat is nu de plek waar veel besmettingen voorkomen."

Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden: "We willen geen paniekvoetbal"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zegt in "Terzake" dat ze blij is met de beslissingen die genomen zijn in het Overlegcomité. Nochtans hadden de experten op strengere maatregelen gehoopt. "We willen geen paniekvoetbal", zegt ze. "We moeten omzichtig omgaan met maatregelen, maar snel schakelen indien nodig."

Bekijk het gesprek hieronder:

Videospeler inladen...

Teleurstelling bij de jeugdsector: "Dit is onhaalbaar om nog te organiseren"

Tijdens de paasvakantie over twee weken mogen er geen kampen met overnachting doorgaan, enkel nog dagactiviteiten. Tegelijkertijd mogen die activiteiten alleen nog in buitenlucht en met maximaal 10 kinderen worden georganiseerd. De jeugdsector reageert teleurgesteld. "Het is onhaalbaar om dit nog te organiseren", klinkt het.

Lees meer in dit artikel:

West-Vlaams gouverneur en kustburgemeesters tevreden met verstrenging openbaar vervoer

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé en de kustburgemeesters zijn tevreden met de verstrenging van het Overlegcomité voor het openbaar vervoer. Tijdens de paasvakantie moeten passagiers verplicht aan het raam plaatsnemen op treinen naar een toeristische bestemming. Wel is er maandag nog overleg met de NMBS over het controleren van de toeristenstroom richting kust tijdens de vakantie.

Na vele keren overleggen is er nu toch beweging bij de NMBS

De gouverneur en de burgemeesters van kustgemeenten met een treinstation zijn al langer kritisch over de drukte op de treinen naar zee. "Na vele keren overleggen is er nu toch beweging bij de NMBS. Het is jammer dat het zo lang moest duren en dat we eerst moesten dreigen met gerechtelijke stappen", zegt Decaluwé.

Ook burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) vindt het een goede maatregel. "De maatregel zal ervoor zorgen dat er een drastische vermindering komt van het aantal reizigers op de treinen. We zijn tevreden, maar ik blijf vragende partij voor een aanmeldingssysteem voor treinen. Dat zal ik maandag op het overleg ook aankaarten", aldus Tommelein.

Mobiliteitsminister: "NMBS zal nodige maatregelen nemen met steun van politie"

"Ik heb contact opgenomen met de NMBS, die met de steun van de federale politie de nodige maatregelen zal nemen. Ik wil alle treinreizigers vragen begrip te tonen voor de treinbegeleiders die deze maatregel moeten laten naleven." Dat zegt federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) in reactie op de beslissing van het Overlegcomité.

Lees meer in dit bericht:

Crisiscel Cultuur: "Jammer, maar begrip"

"Dit is jammer voor iedereen, maar we moeten begrip tonen vanwege de huidige omstandigheden." Dat zegt Frederik Sioen, woordvoerder van de crisiscel Cultuur, na de beslissing van het Overlegcomité om de pauzeknop in te drukken voor het "buitenplan".

De door de coronacrisis zwaar getroffen cultuursector kreeg na het Overlegcomité van 5 maart een eerste bescheiden perspectief. Vanaf 1 april zouden voor de buitenactiviteiten tot 50 personen toegelaten worden. De maatregel maakte deel uit van het zogenaamde "buitenplan", maar dat wordt nu in de koelkast gestopt.

We waren al bevreesd voor het jojo-effect van het virus en die vrees komt nu uit

"We waren al bevreesd voor het jojo-effect van het virus en die vrees komt nu uit. Veel grote cultuurhuizen hadden voorbereidingen getroffen en enkele buitenactiviteiten gepland, er stonden ook veel buurtinitiatieven op stapel", aldus Sioen. "Het is heel jammer dat dit niet kan doorgaan. De mensen hebben er nood aan. We merken dat de mentale problemen groeien, ook bij de mensen uit de sector. Het is jammer dat we onze rol hierin niet kunnen opnemen."

Teleurstelling, maar ook begrip bij jeugdbewegingen

De jeugdbewegingen in ons land reageren teleurgesteld op het feit dat de regering de pauzeknop induwt voor het buitenplan, maar hebben begrip voor de maatregelen. "Dit is een nieuwe schok van teleurstelling voor leden en leiding, die na de recente hoopvolle berichten net uitkeken naar meer", aldus Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. "De terugschroeving van 25 naar 10 deelnemers vraagt een zoveelste herschaling van de organisatie."

Ook Chirojeugd Vlaanderen reageert teleurgesteld en hekelt dat de besluitvorming laat komt. "Veel groepen zullen hierdoor mogelijk hun werking moeten stopzetten, want de afgelopen maanden is al gebleken dat het op organisatorisch vlak moeilijk was voor veel jeugdbewegingen", zegt woordvoerder Niels De Ceulaer.

Er zal werk nodig zijn voor de komende maanden, de klok tikt.

De jeugdbewegingen hebben wel begrip voor de maatregelen en benadrukken dat het niet aan hen is om te twijfelen aan de expertise van experten en virologen. "Als de huidige evolutie een herziening van de maatregelen vraagt, zetten wij ons daar voluit mee achter", aldus Van Reusel. Scouts en Gidsen Vlaanderen is verder wel tevreden dat de jeugdbewegingen toch het vertrouwen krijgen om binnen de gestelde context activiteiten aan te bieden.

Het belangrijkste voor de jeugdbewegingen is nu om perspectief op de zomer te bieden, waarin de grotere kampen op het programma staan. "Wij rekenen er echt op dat we als sector mee aan tafel mogen zitten, want dit is geen eindpunt. Er zal werk nodig zijn voor de komende maanden, de klok tikt. We moeten nu al durven beginnen denken aan de zomer om de kinderen, die ongetwijfeld teleurgesteld zijn nu, vooruitzicht te bieden", besluit Van Reusel.

Viroloog Van Gucht: "Eigenlijk zou je beter nu ingrijpen"

Voor viroloog Steven Van Gucht zijn de maatregelen niet streng genoeg. "Dit zijn maatregelen voor Pasen, maar de besmettingen vinden nu plaats", zegt hij in "Het journaal". "Dat zouden wel liever afgeremd zien. We verwachten een verdere stijging de komende dagen. Eigenlijk zou je beter nu al ingrijpen."

Videospeler inladen...

Directeur Plopsaland: "Het is een zwarte dag"

"Het is een zwarte dag voor Plopsa”, zegt directeur Steve Van den Kerkhof van Plopsaland in “Het journaal”. "De paasvakantie is een van de belangrijkste periodes van het jaar. Met man en macht hadden we alles omgebouwd om volledig te passen in het buitenplan. Het perspectief dat we hadden is ons afgepakt.”

De pretparken willen daarom extra steun van de overheid. "Zowel wij als onze collega's hebben hierin geïnvesteerd, omdat we dachten dat de heropening voor 1 april was. Het minste dat kan gebeuren is dat verloren geld enigszins te compenseren."

Videospeler inladen...

Vlaamse Jeugdraad: "Teleurgesteld en terneergeslagen"

Franka Foré van de Vlaamse Jeugdraad reageert teleurgesteld en terneergeslagen. “De aanpassingen gaan voor veel organisaties niet meer lukken”, zegt ze in “Het journaal”. “Van 25 naar 10 wil zeggen een verdriedubbeling van het aantal monitors. Het gaat over een gebrek aan ruimte. Een onmogelijke opdracht.”

Videospeler inladen...

Werkgeversorganisaties vragen om maatregelen strikter na te leven

De werkgeversorganisaties hopen dat de aangekondigde heropeningsagenda en de geplande terugkeermomenten na de paasvakantie niet in het gedrang komen. Daarom roepen ze op om de coronamaatregelen, en in het bijzonder het telewerk, strikt na te leven. Toch is er ook opluchting dat de meeste bedrijven en winkels op dit moment kunnen openblijven.

De cijfers laten niet toe om de aangekondigde versoepelingen te laten doorgaan. Zo zullen de pretparken op 1 april niet open kunnen en de cultuursector kan geen buitenactiviteiten organiseren. De werkgeversorganisaties spreken van een zware dobber voor de betrokken bedrijven, maar zijn wel opgelucht dat bedrijven en winkels niet opnieuw gesloten worden.

Voka, Unizo, VBO en NSZ hopen dan ook dat de heropeningsagenda voor de getroffen sectoren, zoals pretparken, cultuur, events, toerisme en horeca, geen verdere vertraging oploopt. Ook hopen ze dat de terugkeermomenten voor telewerkers na de paasvakantie niet in het gedrang komen. Daarom roepen ze op om de hygiënemaatregelen strikt na te leven. Een nieuwe lockdown zou namelijk catastrofaal zijn voor onze economie en samenleving, klinkt het. Ook moet er blijven ingezet worden op telewerk.

Sportkampen zwaar ontgoocheld: "Dit is onhaalbaar om nog te organiseren"

Sporta, de organisator van verschillende sportkampen in ons land, begrijpt niet dat jeugdkampen in de paasvakantie maar met 10 kinderen en enkel buiten mogen worden georganiseerd. "Ik snap die gedachtegang niet, het is praktisch onmogelijk om op zo'n korte termijn nog te schakelen. Alles wijst erop dat wij onze kampen zullen moeten annuleren", aldus algemeen directeur Jo Schreurs.

"Dit is onbegrijpelijk en we zijn zwaar ontgoocheld", aldus Jo Schreurs, algemeen directeur van Sporta, dat in de paasvakantie kampen organiseert voor ruim 2.000 kinderen. "We konden perfect veilig werken met die sneltests voor en na het kamp. Nu lopen we weer het risico dat kinderen gaan moeten thuisblijven en zullen rondhangen bij vrienden of worden opgevangen door grootouders. Daardoor stijgt de kans op besmetting net, terwijl ze op kamp veilig konden spelen."

Dit krijgen wij gewoon niet meer gebolwerkt, twee weken voor de start van de paasvakantie

De beslissing heeft bovendien ook een serieuze impact op de organisatie van de paaskampen. "Dit krijgen wij gewoon niet meer gebolwerkt, twee weken voor de start van de paasvakantie. Bubbels van 10 vragen meer monitoren, we moeten meer sanitair regelen. En wat bijvoorbeeld met turn- en kleuterkampen? We kunnen die kinderen toch niet hele dagen buiten laten bij regen of koude temperaturen? Maandag zullen wij een finale beslissing nemen, maar het lijkt erop dat wij al onze kampen zullen moeten annuleren", klinkt het verder.

De organisatie benadrukt wel dat ouders hun kinderen dan later dit jaar naar het kamp kunnen sturen of dat ze een voucher kunnen krijgen die tot eind volgend jaar bruikbaar is. Moest de organisatie dan nog niet lukken, krijgen zij het bedrag van het kamp terugbetaald.

Europese Commissie vraagt datum voor opheffing reisverbod

De Europese Commissie verwacht een einddatum voor de opheffing van het verbod op niet-essentiële reizen. Dat heeft eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders onderstreept in een gesprek met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

"België moet het beginsel van vrij verkeer binnen de Unie eerbiedigen", zo tweette Reynders na afloop van het gesprek met Verlinden. De eurocommissaris verwacht "een einddatum voor het verbod op niet-essentiële reizen" en de vervanging door "minder beperkende maatregelen", zoals testen en quarantaines.

De Commissie en België bekvechten al een tijdje over de proportionaliteit van het reisverbod in de aanpak van de coronacrisis. België voerde het verbod op 27 januari in. Ondanks de Europese bezwaren is het verbod reeds twee keer verlengd, inmiddels tot het einde van de paasvakantie op 18 april.

De federale regering, die met de deelstaten werkt aan een nieuw wetgevend kader dat de afdwingbaarheid van test- en quarantainemaatregelen moet verbeteren, had wel laten verstaan dat de maatregel voordien al geëvalueerd zou worden. Verlinden beklemtoonde na afloop van het gesprek met Reynders "het belang van een snelle inwerkingtreding van het samenwerkingsakkoord rond testing en quarantaine".

Productie keukenfabrikant Dovy stilgelegd na uitbraak coronavirus

Sinds vanmorgen ligt de productie bij keukenfabrikant Dovy in Roeselare stil door een uitbraak van het coronavirus. Alle werknemers werden naar huis gestuurd en gevraagd om zich zo snel mogelijk te laten testen. De productie zal zeker 10 dagen stil liggen.

Lees meer in dit bericht:

Ook WHO herbevestigt standpunt rond AstraZeneca

Na het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gisteren heeft nu ook de Wereldgezondheidsorganisatie het vertrouwen in het AstraZeneca-vaccin herhaald. Dat meldt de organisatie in een persbericht.

Ze onderlijnen net als het EMA gisteren dat het een veilig en effectief vaccin is en dat er geen verband is aangetoond met bloedklonters. Al moeten mogelijke gevallen wel altijd goed onderzocht worden en is zoals steeds bijkomend onderzoek welkom.

Pretparken houden vingers gekruist

Op het vorige Overlegcomité werd aangekondigd dat de pretparken op 1 april weer open zouden mogen gaan als de cijfers gunstig zouden evolueren. Nu dat allerminst het geval is, hangt die versoepeling aan een zijden draadje. 

Stefaan Lemey, directeur van Bellewaerde, is er niet gerust op en wacht de uitkomst van het Overlegcomité bang af. In het pretpark wordt op dit moment alles in gereedheid gebracht om tegen 1 april te kunnen openen.

Lemey houdt evenwel hoop en zegt dat de pretparken veilig kunnen openen. Als we niet mogen heropenen, is het een zwarte dag, zegt hij in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”. “We hebben al volop extra mensen aangeworven en extra kosten gemaakt om het park helemaal klaar te krijgen.”

Technisch probleem met uitnodigingssysteem vaccinatiecentra

Door een technisch probleem met het uitnodigingssysteem van de vaccinatiecentra hebben zowat 2.700 zorgverleners uit de eerste lijn en een onbekend aantal 65-plussers geen tijdige uitnodiging gekregen voor hun prik. Dat bevestigt Dirk Dewolf, de topman van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het probleem zou in de loop van volgende week verholpen moeten zijn.

Dewolf bevestigde daarmee verhalen dat een 83-jarige bijvoorbeeld al een prikje heeft gekregen, terwijl zijn 95-jarige buurvrouw nog geen uitnodiging in de bus heeft gekregen. "Dat scenario is inderdaad best mogelijk", aldus Dewolf. Het zou gaan om een technisch probleem, waardoor het systeem gedacht had dat de uitnodigingen werden verstuurd, maar dat dus niet het geval was.

Vlaanderen zet volgende week 154.257 prikjes

In de week van 22 maart worden in Vlaanderen 154.257 coronavaccins toegediend. Dat zijn er iets meer dan 20.000 meer dan de week voordien. In de week van 29 maart zou dat cijfer verder oplopen naar 191.421 prikjes. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Het leeuwendeel van de coronavaccins (86.895 vaccins) wordt volgende week gezet in de vaccinatiecentra, 37.530 prikjes zijn voorbehouden voor de ziekenhuizen, terwijl de collectieve zorginstellingen kunnen rekenen op 18.630 coronavaccins. Verder zijn er volgende week ook nog 10.998 vaccins voorzien voor de assistentiewoningen en worden er nog 204 prikjes toegediend in de woonzorgcentra.

Uitstel voor bijdrage vakantiegeld horecawerkgevers

Werkgevers uit de horeca krijgen zes maanden uitstel om de jaarlijkse bijdrage aan het vakantiegeld van hun personeel te betalen. Dat heeft de federale ministerraad beslist. Het personeel zal zoals elk jaar gewoon het vakantiegeld ontvangen.

De bijdrage loopt doorgaans op tot enkele duizenden euro's. Ze moet voor 30 april worden betaald aan de bevoegde instanties, maar na maanden sluiting wegens corona staat het water velen in de sector aan de lippen. De meeste werkgevers kunnen daardoor de bijdrage nu gewoon niet ophoesten.

Meeste nieuwe coronagevallen in Nederland sinds begin januari

Tussen gisterenochtend en vanochtend zijn in Nederland 7.425 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het hoogste aantal in een dag sinds 8 januari.

Het aantal nieuwe coronagevallen was wekenlang redelijk stabiel. De ene dag kwamen er wat meer gevallen aan het licht dan de andere dag, maar gemiddeld bleef het schommelen rond de 4.500 positieve tests per etmaal. Een week geleden begon het aantal nieuwe gevallen weer te stijgen. In de laatste zeven dagen zijn 42.380 besmettingen bevestigd, bijna een kwart meer dan in de week ervoor. Gemiddeld komt het neer op 6.054 positieve tests per dag, het hoogste niveau sinds 15 januari.

Universiteit Gent reikt eredoctoraten online uit

Naar jaarlijkse traditie reikt Universiteit Gent haar eredocoraten uit wegens uitzonderlijke maatschappelijke en/of wetenschappelijke prestaties. De plechtigheid vond helemaal online plaats, in 2020 werd het evenement nog afgelast door de coronacrisis.

De eredoctores werden met dankwoorden via videoboodschap op een heel andere manier in de bloemetjes gezet. "Maar dat maakt de ereprijzen niet minder waardevol en de doctores niet minder verdienstelijk", zegt UGent-rector Rik Van de Walle.

Dit jaar werd de uitvinder van het world wide web Sir Tim Berners-Lee gehuldigd, samen met de Zwitser Milo Rau, een topper in de cultuur- en theaterwereld, de biowetenschapper Brit Dave Goulson, geoloog Iain Stewart, classica Dame Mary Beard, professor recht John Knox, professor Katrin Hinrichs en doctor Ajid Baron Shetty.

Zwitserland trekt een streep door geplande versoepelingen door stijgende coronacijfers

Wegens het stijgende aantal coronabesmettingen heeft de Zwitserse regering een streep getrokken door de versoepelingen van de coronamaatregelen, die volgende week gepland waren. De epidemiologische situatie laat versoepelingen niet toe, heeft minister van Volksgezondheid Alain Berset gezegd.

"Het risico van een ongecontroleerde toename van het aantal gevallen is momenteel te groot om een verdere versoepeling toe te staan. Het aantal besmettingen neemt sinds eind februari weer toe en er zijn nog te weinig mensen gevaccineerd om een sterke stijging van het aantal ziekenhuisopnames uit te sluiten", luidde het in een verklaring. 

Nog drie Brusselse vaccinatiecentra zijn klaar voor opening maandag

De volgende drie Brusselse vaccinatiecentra in Anderlecht, Ukkel en Sint-Lambrechts-Woluwe zijn klaar om op maandag 22 maart te openen. Negen van de tien geplande vaccinatiepunten in het Brussels Gewest zullen dan open zijn.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie laat weten dat de opening van de vier centra in Schaarbeek, Vorst, Sint-Pieters-Woluwe en Molenbeek deze week goed verlopen is en alle geplande dosissen werden toegediend.

Finland schort AstraZeneca-vaccin op

Finland schort voorlopig het gebruik van het AstraZeneca-vaccin op. Dat meldt het Finse gezondheidsinstituut. Ze doen dat in afwachting van een onderzoek naar twee gevallen van bloedklonters.

De beslissing is opmerkelijk, want Finland is tot nog toe het vaccin blijven gebruiken. Ook toen veel andere Europese landen het gebruik hadden opgeschort wegens een mogelijk verband met bloedklonters.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft gisteren het vertrouwen in het vaccin opnieuw bevestigd, waarna de meeste landen waar het opgeschort was, het opnieuw gebruiken.

Nederlanders hebben al 2 miljoen prikken gezet

Sinds het begin van de coronavaccinatie in januari zijn in Nederland 2 miljoen prikken tegen het coronavirus gezet. Dat zijn de eerste en tweede dosissen bij elkaar geteld. De Nederlandse minister van Volksgezondheid verwacht dat Nederland begin komende maand op 3 miljoen vaccinaties zit.

Ter vergelijking: bij ons staat de teller op 1,3 miljoen prikken (eerste en tweede samengeteld).

Overlegcomité bijeen sinds 15 uur

Rond deze tijd komt het Overlegcomité met de verschillende regeringen in ons land digitaal samen om de coronamaatregelen te bespreken. Dat is nodig, omdat de cijfers plots weer beginnen te pieken: naar meer dan 3.000 besmettingen per dag. En terwijl er tot voor kort sprake was van nieuwe versoepelingen, ziet het er nu naar uit dat coronamaatregelen weer wat strenger gaan worden.

Wat ligt er op tafel? Lees het in dit artikel: 

Voetbalmatch tussen Waasland-Beveren en STVV (Sint-Truiden) gaat niet door dit weekend

De competitiewedstrijd tussen STVV en Waasland-Beveren wordt uitgesteld. In Sint-Truiden kampen ze met te veel coronagevallen om een competitief elftal op te stellen. Eerder moest Charleroi afzeggen voor de match tegen Beerschot.

Lees meer in dit bericht van Sporza:

Frankrijk ent enkel 55-plussers in met AstraZeneca-vaccin

De Franse gezondheidsautoriteiten hebben groen licht gegeven om opnieuw verder in te enten met het AstraZeneca-vaccin. Ze raden wel aan om de vaccins te reserveren voor 55-plussers, staat in een advies dat vandaag is gepubliceerd.

Dat is beslist omdat de ernstige - en zeldzame - stollingsstoornissen die in verschillende Europese landen tot de schorsing van het vaccin leidden alleen werden waargenomen bij mensen jonger dan 55 jaar. Het gaat om amper 25 gevallen op 20 miljoen gevaccineerden.

Opmerkelijk, initieel werd het AstraZeneca-vaccin enkel voor mensen jonger dan 55 gebruikt, want er was onvoldoende bewijs dat het ook voor 55-plussers zou werken. Voor dat laatste is intussen voldoende bewijs. Gisteren oordeelde het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA dat het vaccin veilig en effectief is.

Vandaag kreeg de 55-jarige Franse premier Jean Castex zijn eerste prik met het AstraZeneca-vaccin.

AFP or licensors

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Somers maakt 3 miljoen euro vrij voor mentaal welzijn

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) maakt extra middelen vrij voor mentaal welzijn. De coronacrisis heeft niet alleen economische gevolgen, "het dreigt ook een mentale crisis te worden”, klinkt het. "We mogen die mentale impact niet onderschatten en minimaliseren", zegt Somers. "Zeker jongeren en senioren hebben het extra moeilijk."

Somers lanceert daarom een projectoproep voor de lokale besturen en maakt daar 3 miljoen euro voor vrij. "We zagen tijdens deze coronacrisis al mooie lokale initiatieven tot stand komen. Dat willen we versterken." Elk project kan tot maximaal 40.000 euro ondersteuning van de Vlaamse overheid krijgen. Het lokale bestuur zal wel mee moeten financieren, benadrukt de minister.

Meest gelezen