Meise is sluikstorten op carpoolparking beu en plaatst zelf camera: "Al 11 sluikstorters op anderhalve maand gefilmd"

Meise pakt het sluikstortprobleem op de carpoolparking zelf aan door een camera te plaatsen. Die camera kon na anderhalve maand al 11 sluikstorters vatten. De carpoolzone aan de Nieuwelaan valt eigenlijk onder het beheer van Agentschap Wegen en Verkeer. Maar volgens schepen van Leefmileu Jonathan De Valck (N-VA) gebeurt er te weinig om de sluikstorters te vatten. "We hebben ook een brief geschreven naar minister Lydia Peeters om een oplossing te zoeken."

De carpoolparking aan de Nieuwelaan in Meise is een doorn in het oog van het gemeentelijk sluikstortbeleid.  Agentschap Wegen en Verkeer beheert de parking, maar neemt te weinig actie tegen sluikstorters. Dat zegt Schepen Jonathan De Valck. "Al jaren kaart de gemeente het probleem aan bij Agentschap Wegen en Verkeer, en al jaren blijven we op onze honger qua oplossingen. Het agentschap moet ook het afval opruimen”, legt De Valck uit. “Jammer genoeg blijft het afval daar vaak dagen of zelfs weken liggen."

Identificeren en beboeten

Het probleem sleept al lang aan in Meise. “Daarom hebben we via Incovo een mobiele camera ingezet. Er zijn op een klein stukje al 11 sluikstorters gefilmd in anderhalve maand tijd, en dat op slechts een deel van de parking. Met één camera kan je namelijk slechts een klein deel bekijken", verklaart de schepen. "We gaan nu de beelden onderzoeken om over te kunnen gaan tot identificatie en boetes uit te schrijven." 

Proefproject

Al is het volgens schepen De Valck ook niet de bedoeling dat Incovo de taak van AWV overneemt. “Dit was een tijdelijke actie”, vertelt de schepen. “Die camera’s zijn nodig op het gemeentelijk grondgebied waar er helaas ook meer dan genoeg locaties zijn om sluikstorters op heterdaad betrappen." Om nu eindelijk schot in de zaak te krijgen, schreef de gemeente minister Lydia Peeters (Open VLD) aan. In die brief vragen ze haar om naar een oplossing te zoeken voor al die sluikstorters. "Hopelijk kan zij ingrijpen en het probleem eindelijk aanpakken. Het is nu wachten op een antwoord van de minister.” 

Meest gelezen