Op de trein enkel aan het raam zitten in het weekend: TreinTramBus verwonderd, kustburgemeesters positief

Reizigersorganisatie TreinTramBus reageert verwonderd op de verstrengingen die het Overlegcomité heeft goedgekeurd voor de spoorwegen. Vanaf 3 april mogen in het weekend en in schoolvakanties op treinen naar toeristische bestemmingen alleen nog de zitplaatsen aan het raam gebruikt worden. De West-Vlaamse gouverneur en de kustburgemeesters reageren wel positief. "Eindelijk is er beweging."

Het is wellicht de meest opvallende maatregel die is aangekondigd na het Overlegcomité. Vanaf 3 april mogen in het weekend en de schoolvakanties op treinen naar toeristische bestemmingen alleen nog de zitplaatsen aan het raam gebruikt worden, om overbevolking op de trein te voorkomen. Voor kinderen onder de 12 jaar wordt een uitzondering gemaakt.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De maatregel wekt verwondering op bij reizigersvereniging Trein Tram Bus. "Wij zijn toch verbaasd. We begrijpen dat men aan 'crowd control' wil doen, maar tot dusver is uit onderzoek in binnen- en buitenland gebleken dat het openbaar vervoer absoluut geen grote bron van verspreiding is", zegt Stefan Stynen aan Belga. "Iedereen moet al met een mondmasker reizen en we stellen vast dat die verplichting behoorlijk goed nageleefd wordt."

Wat is een toeristische bestemming? Dat is zeer vaag

Ook stelt de voorzitter zich vragen over de uitwerking van de regeling rond toeristische bestemmingen. "Wat is een toeristische bestemming? Dat is zeer vaag. Een trein richting Genk stopt bijvoorbeeld ook in Bokrijk. Is iedereen op de trein tussen Gent en Brussel, want die komt uit die richting, dan ook onderweg naar een toeristische bestemming? "

Al erkent Stynen ook dat de regeringen waarschijnlijk op de treinen richting de kust doelen. "Maar dit blijft erg vaag en vatbaar voor discussie." Ook bereik je niet noodzakelijk de beste spreiding van passagiers door iedereen aan het raam te zetten, besluit hij.

Kustburgemeesters positief

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé en verschillende kustburgemeesters reageren tevreden op de beslissing van het Overlegcomité. Zij zijn al langer kritisch over de drukte op de treinen naar zee. "Na vele keren overleggen is er nu toch beweging bij de NMBS. Het is jammer dat het zo lang moest duren en dat we eerst moesten dreigen met gerechtelijke stappen", zegt Decaluwé.

Na vele keren overleggen is er nu toch beweging bij de NMBS

Ook burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) vindt het een goede maatregel. "De maatregel zal ervoor zorgen dat er een drastische vermindering komt van het aantal reizigers op de treinen. We zijn tevreden, maar ik blijf vragende partij voor een aanmeldingssysteem voor treinen. Dat zal ik maandag op het overleg ook aankaarten", aldus Tommelein.

Verder is ook voorzitter van de kustburgemeesters Dirk De fauw (CD&V) positief. "Het is positief voor de kustburgemeesters van gemeenten met een treinstation dat er minder volk op de treinen zal zitten."

Maandag is er nog overleg gepland met enkele kustburgemeesters, de gouverneur, de betrokken kabinetten en de NMBS. 

Gilkinet: "NMBS gaat nodige maatregelen nemen"

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft al contact opgenomen met de NMBS. "De NMBS gaat met steun van de federale politie de nodige maatregelen nemen", reageert hij aan Belga. "Ik wil alle treinreizigers vragen begrip te tonen voor de treinbegeleiders die deze maatregel moeten laten naleven."

"Reizen met de trein mag uiteraard nog altijd", benadrukt Gilkinet. "Voor wie wil wandelen of frisse lucht nodig heeft, is de trein een prima manier om nieuwe regio's te ontdekken. Het is belangrijk dat we zorg dragen voor ons fysieke en mentale welzijn."

Meest gelezen