2021 Getty Images

Na de blokkering van Trump: Twitter laat gebruikers meedenken over regels voor wereldleiders

Twitter laat zijn gebruikers meedenken over nieuwe regels voor wereldleiders die gebruikmaken van het platform. Het sociale netwerk begint vandaag met een enquête en zal ook advies inwinnen bij mensenrechtenspecialisten. Begin dit jaar verwijderde Twitter nog het profiel van toenmalig VS-president Donald Trump.

Even terug naar begin dit jaar, toen Donald Trump aan zijn laatste dagen als president van de Verenigde Staten bezig was. Na de bestorming van het Capitool haalde Twitter eerst een aantal van zijn berichten offline en ontzegde hem 12 uur de toegang. Wat later besloot Twitter Trump helemaal van het netwerk te gooien.

Volgens critici had Trump via Twitter aangezet tot de bestorming van het parlementsgebouw in Washington. Trump-aanhangers uitten kritiek op het besluit van Twitter, terwijl anderen zeiden dat Twitter al eerder actie had moeten ondernemen tegen Trump.

Discussie

Twitter trekt die discussie nu open en zegt zijn beleid te willen aanpassen aan de voortdurend veranderende manier waarop politici en overheidsfunctionarissen van Twitter gebruikmaken. Daarom wordt nu aan gebruikers gevraagd of zij vinden dat wereldleiders zich moeten houden aan de regels die ook voor anderen gelden en welke strafmaatregelen gepast zijn.

Tot en met 12 april worden gebruikers wereldwijd gevraagd een vragenlijst in te vullen. Deze lijst is beschikbaar in veertien talen, waaronder het Arabisch, Engels, Chinees en Spaans. Daarnaast schakelt Twitter verschillende mensenrechtenexperts in.

"Politici en functionarissen blijven zich continu ontwikkelen bij het gebruik van ons platform. We willen dat onze regels relevant blijven in het licht van de voortdurend wijzigende aard van het politieke discours op Twitter, en de gezondheidstoestand van het publiek debat beschermen", schrijft Twitter in een blogpost.

Meest gelezen