© C+S Architects + MMA

Nieuw futuristisch gebouw in Kortrijk tegen 2023? Intercommunale Leiedal maakt gebouw zonder verwarming of koeling

De intercommunale Leiedal is in Kortrijk begonnen aan de bouw van een kantoorgebouw "zonder verwarming, koeling en verluchting". Het futuristische gebouw, met 7 verdiepingen, moet volledig CO₂-neutraal zijn. “We willen geen breed uitgesmeerde voetafdruk achterlaten”, zegt Griet Lannoo van de intercommunale.

De intercommunale Leiedal plant een groot nieuw kantoorgebouw op Hoog Kortrijk. Het nieuwe gebouw zal op een oude, vervallen, roestbruine toren lijken, maar moet eigenlijk een CO₂-neutraal gebouw van 7 verdiepingen worden. “Het is een ontwerp dat je niet zou verwachten van een kantoorgebouw. Het is zo speciaal, omdat het heel monolithisch oogt”, zegt Griet Lannoo van de intercommunale.

We willen het gebouw bewust compact houden 

Griet Lannoo van Intercommunale Leiedal

Samen met de Vlaamse Bouwmeester werkte de intercommunale een vraag uit aan ontwerpers om een flexibel, low-tech en circulair gebouw te tekenen. Het duurzame ontwerp van het Italiaans ontwerpbureau C+ S, dat samenwerkte met het Belgisch architectenbureau MMA van Bart Macken en Eef Boeckx, kwam daarbij als beste idee uit de bus. “We hebben echt gekozen om niet te gaan voor een brede uitgesmeerde voetafdruk.”

Lannoo is tevreden dat het ontwerp momenteel veel positieve commentaren krijgt: “We willen het gebouw bewust compact houden, zodat er ook een heleboel parking onthard kan worden, waardoor er plaats is voor een mooie ecotuin, die publiek toegankelijk is."

(Lees verder onder de foto)

© C+S Architects +MMA

CO₂-neutraal

In het ontwerp van het nieuwe gebouw is gekozen om een dikke bakstenen muur van 70 centimeter dik te gebruiken. “Dat maakt dat je eigenlijk geen technieken meer moet gebruiken om te voldoen aan de kwaliteiten van een normaal kantoorgebouw, die veel meer manieren gebruikt rond koeling en verwarming”, legt Lannoo uit.

Maar de intercommunale neemt het zekere voor het onzekere. Lannoo: “Op vlak van verwarming en koeling zal er wel nog een klein back-upsysteem voorzien worden, maar het is wel zo dat het uiteindelijk zelfregulerend moet zijn, dankzij de constructie die wordt gebruikt.” Het kantoorgebouw moet uiteindelijk plaats bieden voor maximaal 150 werknemers. De kostprijs is zo’n 7,3 miljoen euro.

© Jan Minne

Meest gelezen