Ninove en Beveren voeren "padelpauze" in: "Velden schieten als paddenstoelen uit de grond, maar er is grond te weinig"

Ninove en Beveren laten geen nieuwe padelvelden meer toe in de gemeente. In Ninove is schepen Marc Torrekens (Open VLD) onder meer bang dat er door de hype tennisvelden zullen verdwijnen. “En bovendien hebben we in Ninove gewoon geen grond meer om nieuwe velden aan te leggen”, klinkt het. Op andere plaatsen in de provincie komen er dan weer nieuwe velden.

Padel wordt steeds populairder. Over heel Vlaanderen worden er dit jaar honderden velden aangelegd. De populaire racketsport heeft ook de provincie Oost-Vlaanderen veroverd. In Oudenaarde komen er binnenkort heel wat nieuwe velden, Sint-Laureins investeert in 4 padelterreinen, en ook Maldegem is vragende partij. De gemeenten Beveren en Ninove maken de omgekeerde beweging. Zij voeren een “padelpauze” in. “Er is geen plaats meer voor nieuwe velden”, klinkt het.  

Grond te weinig

“Ik krijg wekelijks aanvragen binnen voor het plaatsen van een padelveld”, vertelt schepen van sport uit Ninove Marc Torrekens. “Soms zitten daar zelfs aanvragen bij voor 5 velden op 1 stuk grond. Ik moet helaas iedereen teleurstellen. We zitten met een tekort aan recreatiegronden, er passen gewoon geen nieuwe velden meer bij. De padelsport schiet als paddenstoelen uit de grond, maar in Ninove is er grond te weinig.”

Geluidsoverlast

“Vaak zijn het aanvragen van mensen die padelvelden willen aanleggen om een nieuwe club uit de grond te stampen”, gaat Torrekens verder. “Dat is begrijpelijk, want er zijn veel financiële mogelijkheden bij padelclubs. Helaas wijzen we wel alle vragen met betrekking tot grond van de gemeente af.” Als iemand een veld in zijn tuin wil leggen, kan dat wel. “Ik zou er wel voor willen opteren om zulke velden beter te groeperen. Een sportterrein zorgt voor geluidsoverlast. Je hoort de slagen en het geschreeuw. Het lijkt mij beter dat alle velden centraal gelegen zijn, zodat de overlast beperkt blijft.”

Een padelterrein op grond van de gemeente kan nu even niet meer, er is geen plaats

Marc Torrekens (Open VLD), schepen sport in Ninove

Maar schepen Torrekens maakt zich ook nog over iets anders zorgen: “Padel is een heel mooie sport, maar ik vrees dat de tennissport er misschien onder zou kunnen lijden. Tennisterreinen moeten nu op sommige plaatsen al plaats ruimen voor padelvelden. Dat vind ik wel jammer.”

Extra padelvelden

Maar los van Beveren en Ninove zijn er ook gemeenten die net extra inzetten op padelvelden. In de gemeente Sint-Laureins liggen er op dit moment nog geen velden, maar zij willen daar snel verandering in brengen. “Tennis Vlaanderen heeft onderzoek gedaan naar padelvelden, en heeft opgemerkt dat Sint-Laureins nog een blinde vlek was”, vertelt schepen Carlos Bonamie (SAMEN ANDERS). “We hebben daarom besloten om enkele terreinen aan te leggen.” 

Het werd tijd, de clubs in de omliggende gemeenten zitten meestal helemaal vol

Carlos Bonamie (SAMEN ANDERS), schepen van sport in Sint-Laureins

Dat was nodig, want de gemeente krijgt meermaals aanvragen van mensen die terreinen willen aanleggen, maar ook van mensen die de sport willen uitoefenen. “De clubs in de omliggende gemeenten zitten meestal helemaal vol, het zal dus goed zijn als ze binnenkort bij ons kunnen sporten.” 

De gemeente heeft plaats voorzien op een locatie waar nu al een speelplein, een dansschool en een voetbalclub gevestigd zijn. “Wij voorzien de grond, maar nu is het aan de verenigingen om te laten weten of ze de club willen uitbaten. De organisatie zal dan verder bij hen liggen.”

Meest gelezen