Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA): "Sluiting scholen is allerlaatste maatregel als alle andere zijn uitgeput"

"Zeg nooit 'nooit', maar in de huidige omstandigheden houden we de scholen open. Zij zijn en blijven het slachtoffer van het virus, niet de motor." Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts na afloop van het Overlegcomité. Hij pleit voor zelftesten in het onderwijs.

Het Overlegcomité heeft de ministers van Onderwijs van de drie gemeenschappen gevraagd om maandag met maatregelen te komen om het aantal besmettingen in te perken. "Het is goed, en ook maar logisch, dat deze verantwoordelijkheid bij de gemeenschappen gelegd wordt", reageert Weyts. "Het brede onderwijsveld heeft altijd verantwoordelijkheid genomen, in samenspraak met de virologen. We blijven de vinger aan de pols houden."

Volgens de minister is een deel van het werk al gedaan. "Aan Vlaamse kant hebben we gedetailleerde draaiboeken klaar met verschillende scenario's. Ik zal die bespreken met de Franstalige en Duitstalige collega's. Ik hoop dat we het er nog altijd allemaal over eens zijn dat onze kinderen en jongeren, onze scholen, onze prioriteit zijn."

Het sluiten van de scholen is het allerlaatste wat je doet als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput

Weyts zegt in "Het journaal" dat hij ook graag wil dat de bestaande sneltesten worden veranderd in zelftesten. "Nu mogen die alleen afgenomen worden door medisch personeel, maar dat zouden de leerkrachten zelf moeten kunnen doen", zegt Weyts. "Het sluiten van de scholen is het allerlaatste wat je doet als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput."

Bekijk de reactie van Weyts en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Het Christelijke Onderwijzersverbond (COV) roept minister Weyts "zo snel mogelijk" op tot sociaal overleg. "Het zal heel moeilijk zijn om in deze moeilijke omstandigheden nog extra maatregelen te nemen", zegt Coopman. "Ik vraag daarom dat we onmiddellijk met de minister kunnen samenzitten."

Coopman roept dus op "om het sociaal overleg zo snel mogelijk" op te starten. Of een extra "afkoelingsweek" met de paasvakantie zich opdringt? "Aangezien er al zoveel leerkrachten afwezig zijn, er nog zo weinig middelen voorhanden zijn en de besmettingen zich op zoveel plaatsen voordoen, zal het zeer moeilijk zijn om nog extra maatregelen te nemen", aldus Coopman.

We gaan ervan uit dat dat voorstel naar goede gewoonte in overleg met het onderwijsveld ontwikkeld wordt

Onderwijskoepel Katholiek Onderwijs Vlaanderen zegt dat het apprecieert "dat het de ambitie blijft om het onderwijs na de paasvakantie volledig te heropenen". "We gaan ervan uit dat dat voorstel naar goede gewoonte in overleg met het onderwijsveld ontwikkeld wordt, we verwachten voor dit weekend dus een uitnodiging", zegt de onderwijskoepel ook.

Het Gemeenschapsonderwijs (GO! ) reageert dat het "zeer positief is dat onderwijs als prioriteit wordt beschouwd". "Men doet alles om scholen open te houden. Dit is belangrijk in functie van de toekomst van onze leerlingen", zegt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck aan Belga.

Verdyck roept scholen ook op om alle maatregelen goed op te blijven volgen. "We wachten af wat gesprekken tussen de ministers opleveren rond maatregelen om de scholen te blijven openhouden", zegt Verdyck.

Meest gelezen