PRE

Virologen en zorgsector houden hart vast voor komende dagen en weken: "Dit is het Overlegcomité van de gemiste kans"

Dat er op het Overlegcomité amper nieuwe maatregelen zijn getroffen om de curves om te buigen, baart de virologen zorgen. Marc Van Ranst spreekt onomwonden van “het Overlegcomité van de gemiste kans”. Steven Van Gucht vraagt zich ook af of het wel voldoende is. En Margot Cloet van zorgkoepel Zorgnet-Icuro kan haar frustratie ook niet onder stoelen of banken steken. “Kan iemand uitleggen hoe de niet-beslissingen van vandaag de curve en de situatie in de ziekenhuizen gaat doen afbuigen?”

Het Overlegcomité heeft vandaag opvallend weinig concrete maatregelen afgeklopt om de nochtans snel stijgende coronacijfers het hoofd te bieden. Dat leidt zichtbaar tot frustraties. 

Zelfs minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) kon dat moeilijk verhullen. De federale regering vindt dat de gemeenschappen te weinig doen om het aantal besmettingen in het onderwijs terug te dringen.

Daarom gaf de federale regering de gemeenschappen na het Overlegcomité huiswerk mee: tegen maandag moeten de ministers van Onderwijs met maatregelen komen. 

In “De afspraak op vrijdag” wees Vandenbroucke nadrukkelijk op de verantwoordelijkheid van de gemeenschapsregeringen. “Ze moeten voor zichzelf weten - samen met ons - wat ze het allerbelangrijkste vinden. Daar moet de komende dagen duidelijkheid in komen.”

Bekijk hier wat minister Vandenbroucke zei over de verantwoordelijkheid van de gemeenschappen en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Snel schakelen

Minister Vandenbroucke waarschuwde er op de persconferentie na het Overlegcomité al voor dat de politiek de komende dagen "zeer snel zal moeten schakelen", “met krachtige maatregelen die zich kunnen opdringen gezien de omstandigheden”. 

“We hebben snel stijgende besmettingen, veel mensen die opgenomen worden in het ziekenhuis, meer mensen die opgenomen worden op intensieve zorg en zeer zwaar wegen op de capaciteit van onze ziekenhuizen.”

Bekijk hier wat minister Vandenbroucke zei na afloop van het Overlegcomité en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Bij Zorgnet-Icuro, de grootste koepel van ziekenhuizen en woonzorgcentra in Vlaanderen, ziet men het ook met lede ogen aan. “Kan iemand uitleggen hoe de (niet) beslissingen van vandaag de curve en de situatie in de ziekenhuizen gaat doen afbuigen?”, schrijft topvrouw Margot Cloet de frustraties van zich af op Twitter.

“Intussen zien we de ziekenhuisopnames van covidpatiënten alarmerend toenemen. Dat betekent dat àlle zorg - zowel voor covidpatiënten als de andere zorg - in het gedrang komt”, weidt ze uit in een reactie aan VRT NWS. Het kan er bij Cloet niet in dat het Overlegcomité in deze situatie geen bijkomende maatregelen treft om de covidpandemie in ons land in te dijken. "We vrezen dat het aantal ziekenhuisopnames nog verder moet stijgen vooraleer men drastisch zal ingrijpen.”

De virologen

Eenzelfde toon is te horen bij virologen Marc Van Ranst (KU Leuven) en Steven Van Gucht (Sciensano). “Er zijn heel weinig maatregelen genomen die een extra impact hebben op wat dreigt een verhoging van de epidemie te worden”, stelt Van Ranst vast. “Dit is een gemiste kans.” 

“Het zijn maatregelen voor Pasen terwijl de besmettingen nu plaatsvinden. We zien nu de cijfers heel fel stijgen en dat zouden we liever afgeremd zien”, zegt Steven Van Gucht. Van Ranst en Van Gucht houden hun hart vast voor de komende tijd. “Niemand weet welke kant de curves de komende dagen en weken zullen opgaan”, zegt Van Ranst eerlijkheidshalve. 

Bekijk hier de reactie van professor Van Ranst in "Terzake" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De huidige situatie herinnert Van Ranst aan oktober vorig jaar, het begin van de dodelijke tweede golf. “Je ziet de cijfers omhoog gaan en moet hopen dat dat niet exponentieel gaat, maar na verloop van tijd weer omlaag gaat.” 

Dat is volgens Van Ranst gelukkig nog altijd een plausibel scenario. “Maar wanneer het wel exponentieel gaat, zijn we daar op dit moment niet tegen gewapend.” Als dat het geval is, zullen we, zo voorziet Van Ranst, over een aantal weken op vandaag terugkijken als een moment waarop we de kans hebben gemist om de curve om te buigen.

Bekijk hier de reactie van viroloog Steven Van Gucht in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen