Oost-Brabant blijft voorlopig gespaard van sterke toename coronapatiënten in ziekenhuizen

De ziekenhuizen in regio Oost-Brabant lijken vooralsnog gespaard te blijven van toenames in het aantal opnames van mensen met een coronabesmetting. Dat blijkt uit cijfers van AZ Diest en RZ Tienen. "Maar we moeten voorzichtig en alert blijven, we weten dat de situatie snel kan wijzigen", zegt Werner Spileers, hoofdarts in AZ Diest.

In RZ Tienen liggen vandaag, vrijdag, vier patiënten op de COVID-afdeling, waarvan één iemand op intensieve zorg. AZ Diest telt drie patiënten met een coronabesmetting, waarvan twee intensieve zorgen toegediend krijgen. Bij beide ziekenhuizen zijn de cijfers de afgelopen weken en maanden redelijk stabiel gebleven. Ook het aantal bevestigde besmettingen blijft in de regio onder controle, en aan de lage kant tegenover sommige andere regio's in Vlaanderen.

Situatie blijft precair, meer patiënten moeten er niet bijkomen

Hans Struyven, Directeur ziekenhuis Tienen

De situatie blijft wel nog steeds precair, zeggen beide ziekenhuizen. "We hebben het onder controle, maar er moeten niet te veel patiënten meer bijkomen", zegt Hans Struyven, algemeen directeur van RZ Tienen. "Ons ziekenhuis ligt eigenlijk zo goed als vol." Struyven en Spileers uitten beiden hun bezorgdheid over een mogelijke derde golf.

Fase 1B

Vanaf volgende week maandag schakelen de ziekenhuizen over naar fase 1B, wat betekent dat de helft van de bedden op intensieve zorg voorbehouden moet blijven voor COVID-patiënten. "Wij zijn eigenlijk altijd zo blijven werken, we zijn niet teruggeschakeld", zegt Struyven. In Diest is men momenteel alles in gereedheid aan het brengen om te kunnen opschalen.

Vaccinaties personeel

Ondertussen zijn bijna alle werknemers van beide ziekenhuizen volledig gevaccineerd. "Dat heeft wel voor een mentale opkikker gezorgd", zeggen de twee artsen. "We willen daarbij nogmaals hameren op een snelle vaccinatie voor de brede bevolking, dat is absoluut noodzakelijk."

Meest gelezen