Brandweerzone Vlaams-Brabant West

Binnenkort één brandweerdispatching voor heel Vlaams-Brabant: “Voordeliger voor de belastingbetaler”

De brandweer van Vlaams-Brabant werkt aan de dispatching  van de provincie samen te voegen. Vanuit de dispatching worden de brandweerploegen aangestuurd en opgevolgd. Momenteel hebben zowel de zone West als Oost er zo een. De bewoners zullen weinig hinder merken van de samenvoeging en die is efficiënter en kostenbesparend. De dispatching van brandweerzone Oost zal na de zomer verhuizen naar de kazerne van Asse, waar West nu al zit.  

Alain Habils van brandweer Vlaams-Brabant West legt nog eens uit wat een dispatching juist doet. "Wanneer een burger belt naar het noodnummer, komt hij nooit rechtstreeks terecht bij de brandweer. De noodcentrale schakelt oproepen met de genoteerde informatie door naar de juiste dispatching.  Die coördineert de brandweer naar de locatie." 

Alle logistiek en personeel op één centraal punt hebben is daarbij een voordeel. "Bovendien is het efficiënter en kostenbesparend. Voor de belastingbetaler is het voordeliger om samen te werken dan dat we investeren in twee aparte dispatchingdiensten.” zegt Habils. "Voor inwoners is er geen hinder. De brandweer zal er soms zelfs nog iets sneller zijn."

Betere samenwerking

Om de dispatching samen te krijgen, komt er nieuwe software. Die kost ongeveer een miljoen euro. Brandweerzone West gebruikt de software al vanaf april. Na de zomer trekt zone Oost in bij zone West in de kazerne van Asse. “Hier is meer dan voldoende ruimte en we hebben hier ook state of the art apparatuur. " verklaart Habils."Voor alle duidelijkheid: de twee zones blijven wel nog apart functioneren, maar we zijn er van overtuigd dat dit de samenwerking zal vergemakkelijken.”

Meest gelezen