AFP or licensors

Opnieuw doden bij protest in Myanmar, buurland Thailand bereidt zich voor op komst van vluchtelingen

Bij nieuwe protesten in Myanmar heeft het leger opnieuw het vuur geopend op de betogers. Daarbij zijn minstens acht doden gevallen. Steeds meer inwoners van Yangon, de grootste stad van het land, slaan op de vlucht voor het geweld. Velen vertrekken naar het platteland, maar ook buurland Thailand zegt al voorbereidingen te treffen voor de komst van vluchtelingen uit Myanmar. 

Het leger opende het vuur op demonstranten in Aungban, een centraal gelegen stad in Myanmar. Zeker acht mensen kwamen om het leven. 

Dat brengt het aantal burgers dat sinds de militaire staatsgreep op 1 februari werd gedood op 220. Een aantal dat nog sterk kan oplopen, want er werden de voorbije weken ook honderden mensen gearresteerd en sindsdien als vermist opgegeven.

AFP or licensors

Het gewelddadige optreden van het leger om het vreedzame protest tegen de staatsgreep in de kiem te smoren, jaagt ook steeds meer mensen op de vlucht. In Yangon (het voormalige Rangoon), met zo'n 5 miljoen inwoners de grootste stad van Myanmar, is volgens verschillende persagentschappen een exodus aan de gang. Vandaag stonden er files van mensen die de stad uit willen, op weg naar het platteland, waar ze zich veiliger hopen te voelen. 

In mijn wijk heeft het leger mensen van straat geplukt en gefolterd

In zes stadsdelen van Yangon heeft het leger de staat van beleg afgekondigd, waardoor de normale toestand en wetgeving er niet meer van toepassing zijn. Bijna 2 van de 5 miljoen inwoners vallen onder directe controle van de militaire gezagvoerders. 

"Ik voel me niet langer veilig", getuigt een vrouw die de stad ontvlucht bij het Franse persagentschap AFP. "In mijn wijk heeft het leger mensen van straat geplukt en gefolterd."

AFP or licensors

Op sociale media moedigen burgers anderen aan om te vertrekken omdat "de situatie in de stad angstaanjagend is". Anderen smeken hun medeburgers dan weer om "uit solidariteit te blijven", opdat het verzet tegen de militaire staatsgreep niet zou uitdoven.

Maar ook in buurland Thailand bereidt de overheid zich voor op de komst van vluchtelingen uit Myanmar. De grensprovincie Tak zegt 30.000 tot 50.000 mensen te kunnen opvangen". Langs de 1.800 kilometer lange grens tussen Myanmar en Thailand leven nu al ongeveer 90.000 vluchtelingen, veelal etnische minderheden, die de voorbije decennia op de vlucht sloegen voor de gewelddadige militaire dictatuur in Myanmar. 

Meest gelezen