MBE-Photography

Opnieuw inbreuken op coronamaatregelen in pluimveeslachterij in Kruisem

De sociale inspectiediensten hebben opnieuw inbreuken op de coronamaatregelen vastgesteld in een pluimveeslachterij in Kruisem. Opvallend, want vorige week was er nog een grote corona-uitbraak waar 68 van de 200 medewerkers besmet waren met het virus. Uit de controle van de inspectiedienst blijkt dat er te weinig afstand gehouden wordt en dat niet iedereen een mondmasker draagt. 

De pluimveeslachterij in Kruisem kreeg in september vorig jaar voor het eerst de sociale inspectiedienst over de vloer om te controleren of de coronamaatregelen wel strikt worden opgevolgd. Ze kregen toen een negatief rapport. Er was te weinig afstand tussen de medewerkers, onvoldoende verluchting en te weinig medewerkers droegen een mondmasker. Gisteren kwam de sociale inspectie opnieuw langs, samen met de lokale politie, en werden er opnieuw enkele inbreuken vastgesteld. Er was opnieuw te weinig afstand tussen de medewerkers, en ook de mondmaskerplicht werd niet strikt opgevolgd, al waren er meer mensen met een mondmasker dan een half jaar voordien. 

Het is opvallend dat er opnieuw inbreuken zijn vastgesteld, want vorige week was er nog een grote corona-uitbraak in de slachterij. 68 van de 200 medewerkers waren besmet met het coronavirus. 

Slechte luchtcirculatie

“We hebben de controle gepland naar aanleiding van de coronabesmettingen die zijn vastgesteld”, vertelt arbeidsauditeur Danny Meirsschaut. “Tijdens de controle zagen we dat er een probleem is met de luchtcirculatie op de afdeling waar de meeste mensen besmet zijn geraakt met corona. De lucht in een bedrijf moet regelmatig ververst worden met lucht van buiten, maar dat was niet het geval. De onderneming heeft nu een verwittiging gekregen, en moet over 14 dagen de nodige aanpassingen doen.”

De situatie was niet van die aard om het bedrijf te sluiten, maar misschien volgt er een geldboete

Danny Meirsschaut, arbeidsauditeur

“Er gaan een aantal processen verbaal worden opgemaakt”, gaat Meirsschaut verder. “De kans bestaat ook dat er geldboetes opgelegd worden, maar we zullen ook bekijken of de onderneming bereid is om in de toekomst de goede weg in te slaan. De situatie was in ieder geval niet van die aard om het bedrijf te sluiten.”

kasto80

Meest gelezen