Primeur in De Haan: gebouw van meer dan 100 jaar oud wordt eerste klimaatneutraal hotel van Vlaanderen

In De Haan komt het eerste klimaatneutraal hotel van Vlaanderen. Hotel des Brasseurs in de Concessie in De Haan wordt vanaf oktober gerenoveerd, maar een oud beschermd gebouw milieuvriendelijk maken, is niet makkelijk. “We mogen geen zonnepanelen leggen, maar we hebben wel andere oplossingen gevonden“, zegt duurzaamheidsadviseur Guido Francque.

Hotel des Brasseurs in de Concessie in De Haan krijgt binnenkort een opknapbeurt, maar het moet ook klimaatneutraal worden. Dat is opmerkelijk, want het hotel is een oud, historisch art-nouveaugebouw. Het hotel ligt in een zone die beschermd is. 

Om het oude gebouw uiterst milieuvriendelijk te maken, gebruiken ze moderne technieken. “Bij de renovatie willen we de natuur niet belasten, met respect voor het historisch erfgoed. Zo gaan we het gebouw op een hele lage temperatuur opwarmen en op een hoge temperatuur doen koelen”, legt de adviseur uit.

Het biologisch afval laten we verwerken, zodat we er energie van terugkrijgen 

Guido Francque, duurzaamheidsadviseur bij het project

Er wordt ook gerecycleerd. “Het biologisch afval gaan we verpulveren en laten afvoeren naar een biocentrale, waardoor we de energie ervan terugkrijgen. Dat is een belangrijke stap in ons circulair ondernemerschap.”

Duurzame matrassen en douchekranen

Bij de verbouwingen worden duurzame producten gebruikt om het hotel in te kleden. “Dat gaat van duurzame matrassen en douchekranen tot efficiënte keukenmachines. We werken samen met lokale producenten van groenten en dranken, en dat altijd met als doel om CO2-neutraal te zijn.”

Het hotel in De Haan is niet het enige in België dat klimaatneutraal wil zijn. Ook Hotel Belvue, in Brussel, kan zich deze officieuze titel aanmeten. “We hebben de ambitie, maar ook de bewijzen, dat het ons zal lukken om het eerste klimaatneutrale hotel in Vlaanderen te worden”, besluit Francque.

Meest gelezen