Radioloog AZ Klina Brasschaat plaatst bijenhotel in de tuin van het ziekenhuis: "Ik wil bijen een duwtje in de rug geven"

Het AZ Klina in Brasschaat heeft er een nieuwe afdeling bij: een bijenhotel. Het kwam er op initiatief van één van de dokters, radioloog Filip De Roeck. Hij heeft ook in zijn eigen tuin een bijenhotel staan, omdat hij het belangrijk vindt om de bijen zo veel mogelijk te helpen. Het gaat hier om solitaire bijen die van levensbelang zijn voor het verspreiden van stuifmeel, want "dat is tenslotte de basis van het leven voor de planten en de natuur", legde Filip De Roeck uit in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen.

Filip De Roeck, radioloog in AZ Klina in Brasschaat, is al een tijdje gefascineerd door bijen en bijenhotels. "Ik heb in mijn eigen tuin ook zo'n hotel laten plaatsen door Natuurpunt en ik vind dat nog altijd een prachtige belevenis", vertelt hij. "Daarom wilde ik het ook op mijn werkplaats introduceren, want AZ Klina heeft zowel een voor- als een achtertuin."

Op de vraag wat een bijenhotel nu precies is, antwoordt De Roeck dat het een constructie is met veel buisjes die in een groot paneel geplaatst worden. Het is bovendien bedoeld voor de solitaire bijen, geen honingbijen dus. "Solitaire bijen zijn van levensbelang voor het verspreiden van stuifmeel, de basis van het leven dus voor de planten en de natuur. Hoe meer nestplekken voor hen, hoe beter dus." (Lees verder onder de foto)

Het bijenhotel  in de tuin van AZ Klina

Solitaire bijen leven niet in een kolonie en worden niet agressief. Ze hebben ook geen angel, je hoeft dus niet bang te zijn om gestoken te worden. "Wij mensen kunnen er ook gewoon van genieten, en nu dus ook personeel en patiënten van Klina", besluit de dokter.

Er staat een bijenhotel langs de straatkant van Klina, en ook aan de achterkant van het ziekenhuis staat er een mooie constructie met buisjes voor de bijen.

Meest gelezen