Salma Nachi (23) uit Kortrijk mag debuutroman publiceren bij prestigieuze uitgeverij uit Nederland

De 23-jarige Salma Nachi uit Heule, bij Kortrijk, geeft haar debuutroman uit bij de prestigieuze Nederlandse uitgeverij De Arbeiderspers. Nachi is een jonge auteur die werd gelanceerd via het Kortrijkse talentontwikkelingsprogramma Letterzetter. "Ik heb de draad van het schrijven twee jaar geleden terug opgepikt", zegt de jonge schrijfster.

Slechts 23 jaar en al een contract beet bij een grote uitgeverij voor een debuutroman. Het is weinigen gegeven, maar Salma Nachi kreeg het voor mekaar. Begin 2022 wordt haar eerste boek "Onder de lucht" uitgegeven bij de Nederlandse uitgeverij De Arbeiderspers.  Het boek is nog niet helemaal klaar, maar zal gaan over rouwen na abortus. 

Opeens stond de uitgeverij voor mijn deur

Salma Nachi

Het verhaal van de roman is gesitueerd in Marokko, waar haar ouders zijn opgegroeid. “Ik heb de draad van het schrijven twee jaar geleden terug opgepikt, nadat ik in aanraking kwam met het collectief van de Letterzetters tijdens Memento. Ik had een stukje geschreven dat ik tijdens een bezoek aan Nederland liet lezen door een paar mensen en ineens stond de uitgeverij voor mijn deur.”

Salma staat morgen ook op het podium tijdens het Memento Woordfestival, naast de Vlaamse auteur Stefaan Hertmans. “Ik lees een hoofdstuk van mijn roman. Stefan Hertmans geeft daarna een antwoord in poëzievorm. Het is mijn eerste podiumoptreden, dus ik ben wel wat zenuwachtig”, zegt Salma.

Combineren met job bij Pfizer

Nachi studeerde in 2020 af als master in de geneesmiddelenontwikkeling en is sinds vorige maand aan de slag bij Pfizer. “Schrijven valt best te combineren met een fulltime job. Ik schrijf zelfs veel gemakkelijker na een dagtaak”, zegt ze. “Verhalen vertellen deed ik al voor ik kon schrijven. In de kleuterklas vroeg ik mijn moeder om die verhalen op te tekenen, omdat ik het zelf nog niet kon. Het is echt een aangeboren talent.” 

Pfizer en corona beheersen nu haar leven. “ Ik wil niet kiezen tussen mijn bestaan als auteur en mijn job, beiden zijn zeer belangrijk. Voor Memento is het sneu dat alles opnieuw digitaal moet verlopen, maar we staan echt op de valreep van de ommekeer. We moeten nog even volhouden, en hopen dat iedereen snel wordt gevaccineerd.”

Meest gelezen