AFP or licensors

Samia Suluhu Hassan legt als eerste vrouw eed af als president van Tanzania

In Tanzanië heeft Samia Suluhu Hassan de eed afgelegd als nieuwe president van Tanzania. Ze is het eerste vrouwelijke staatshoofd van het Oost-Afrikaanse land en heeft op het hele Afrikaanse continent maar één vrouwelijke ambtsgenote, de president van Ethiopië. Samia Suluhu Hassan volgt de overleden John Magufuli op, die volgens geruchten stierf aan de gevolgen van een coronabesmetting. 

Samia Suluhu Hassan heeft vandaag de eed afgelegd tijdens een ceremonie die werd uitgezonden op televisie. Ze was de vicepresident onder John Magufuli en volgt hem nu op voor de rest van zijn ambtstermljn, die afloopt in 2025. 

Samia Suluhu Hassan werd in 2015 als "running mate" van Magufuli verkozen tot vicepresident, en vorig jaar werd ze aan zijn zijde herverkozen.

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Samia Suluhu Hassan is de eerste vrouwelijke president van Tanzania, en het tiende vrouwelijke staatshoofd op het Afrikaanse continent in de hedendaagse geschiedenis. Op dit moment heeft enkel Ethiopië met Sahle-Work Zewde al een vrouwelijke president, maar in tegenstelling tot in Tanzania is die functie in Ethiopië vooral ceremonieel.

Suluhu Hassan werd in 1960 geboren op de semi-autonome archipel Zanzibar en zette op jonge leeftijd haar eerste stappen in de politiek. In 2000 behaalde ze een zetel in het parlement van Zanzibar, tien jaar later in het nationale parlement. Ze moest wel wat discrimatie doorstaan voor ze zich kon opwerken, maar vandaag wordt de 61-jarige politica vaak "Mama Samia" genoemd, wat in Tanzania geldt als een eretitel die getuigt van respect. 

Is corona-scepticus Magufuli overleden aan Covid?

Suhulu Hassan zal nu bijna een volledige ambtstermijn president zijn, want haar voorganger Magufuli is dus niet erg lang na zijn herverkiezing overleden. Eerder deze week, op woensdag, werd zijn dood aangekondigd, nadat hij al sinds eind februari niet meer in het openbaar was gezien. 

Officieel overleed hij aan hartfalen, maar volgens geruchten -die overigens hardhandig de kop in  werden gedrukt- was hij besmet met het coronavirus. 

Magufuli had zich tijdens de coronapandemia meermaals laten opmerken met twijfelachtige uitspraken over het virus. "Hij was een van de ergste corona-sceptici", zegt VRT-journalist en Afrikakenner Katrien Vanderschoot in een gesprek met "De wereld vandaag". 

Beluister hier het portret dat Katrien Vanderschoot schetst van John Magufuli, die aanvankelijk werd gezien als een "bulldozer" die ten strijde trok tegen corruptie, maar gaandeweg meer autoritaire trekken kreeg (de tekst loopt hieronder door):

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Je zou anders verwachten van een doctor in de scheikunde, maar hij was ook een felle katholiek en ging al snel het virus met religieus fanatisme te lijf". De Tanzaniaanse overheid communiceerde al maandenlang niet meer over besmettingen en overlijdens door corona, tot ongenoegen van de Wereldgezondheidsorganisatie. 

Een eerste vraag die velen zich stellen, is of de nieuwe president Suhulu Hassan dezelfde corona-aanpak zal blijven huldigen, of het roer zal omgooien. 

Meest gelezen