Lenteshopping Leuven: "Winkeliers vragen uitdrukkelijk om niet met twee te winkelen"

Na een afgelaste editie vorig jaar, gaat de Lenteshopping in Leuven dit jaar wel door. En daar zijn de handelaars heel blij mee. Wel roepen ze de klanten op om alle regels te respecteren en zeker niet met twee een winkel binnen te lopen. 

Het is een traditie in Leuven, aan het begin van de lente wordt er jaarlijks een groot shoppingweekend georganiseerd om de nieuwe collecties aan te prijzen. Na een afgelasting vorig jaar, kan het weekend dit jaar wel doorgaan, alleen moet er wel rekening gehouden worden met de verschillende coronamaatregelen. En daarom zal het een iets ander shoppingweekend geworden dan normaal.

Coronaveilig

 "Onze winkels doen er alles aan om het shoppen zo veilig mogelijk te laten verlopen, en met de lenteshopping zal dat niet anders zijn", zegt Tine Vandeweerd van handelsvereniging Liefst Leuven. "Natuurlijk zal de lenteshopping dit jaar anders zijn. We kunnen geen grote modeshow houden, maar we hebben een coronaveilig alternatief. Zo kwamen we op het idee om de paspoppen in de etalages van de winkels te vervangen door levende modellen. Op die manier kunnen de nieuwe items op een originele manier getoond worden en is het voor iedereen veilig." 

Ja, het is vreemd dat we niet samen mogen winkelen, terwijl we wel samen een bed delen. Maar we hopen dat die regel wel goed opgevolgd wordt  

Tine Vandeweerd, handelsvereniging Liefst Leuven

De regel om alleen te shoppen geldt nog steeds, maar werd de laatste tijd wat minder goed opgevolgd. De gouverneur liet weten dat daar nu opnieuw strenger op toegezien zal worden. Voor de handelaars is de regel echter niet altijd eenvoudig. "Heel wat mensen beslissen graag samen over een aankoop", legt Tine Vandeweerd uit. "Koppels zitten samen in een auto, slapen samen, maar mogen niet samen binnen in een winkel en daarom is het dan soms ook moeilijk om die maatregel na te leven. Maar onze handelaars doen er alles aan om iedereen te sensibiliseren en te benadrukken dat heel belangrijk is om de regels te volgen. En als dat gebeurt, leidt dat soms tot grappige situaties, waarbij de man bijvoorbeeld voor de winkel blijft staan en al dan niet goedkeurend knikt terwijl de vrouw haar aankoop showt in de etalage." 

Stewards en druktebarometer

De Leuvense politie liet intussen weten dat er tijdens het weekend geen extra agenten worden ingezet. "Er zullen stewards aanwezig zijn die alles in goede banen zullen leiden. Daarnaast heb je ook de drukte barometer, die je best even checkt alvorens je naar de winkelstaten van Leuven zou afzakken. We hopen dat alles vlot zal verlopen zonder incidenten."

Meest gelezen