© VRT

Werelddownsyndroomdag met steunkousen van Dieter Coppens van "Down the road"

Vandaag is het Werelddownsyndroomdag en daarom roept Eén, onder de naam '#steunkousen', op om twee verschillende soorten sokken te dragen. Zo toon je dat anders zijn echt oké is. Speciaal voor deze gelegenheid ontwierp tv-maker Dieter Coppens een set kousen, waarvan de opbrengst naar het goede doel VillaVip gaat.

Al sinds 2006 staat 21 maart wereldwijd bekend als Werelddownsyndroomdag. Net zoals de voorbije twee jaren roept Eén met de hashtag #steunkousen op om die dag twee verschillende kousen te dragen. Vorig jaar sloeg de zender de handen in elkaar met winkelketen Veritas om sokken te verkopen voor het goede doel. 

Ook dit jaar kan je kousen kopen en die zijn zelfs ontworpen door een bekende kop. Tv-maker Dieter Coppens creëerde samen met de zakenpartner van zijn grafisch bureau een set van zes paar kousen. Inspiratie haalde Coppens bij zijn zes reisgenoten van in het eerste en het vierde seizoen van de Eén-reeks "Down the road".  Daarin maakt hij met zes jongeren met het syndroom van Down een roadtrip.

© VRT

De zes jongeren uit "Down the road" - dat in 2019 nog een internationale tv-prijs won voor zijn maatschappelijke impact - zijn alvast dolenthousiast. "Wauw, zo leuk om eindelijk het resultaat te kunnen zien van de sokken! Dat we allemaal onze eigen ideeën voor het ontwerp mochten doorgeven, was supertof. We keken ernaar uit om vandaag opnieuw Werelddownsyndroomdag te vieren. En om samen iedereen in de bloemetjes te zetten die anders is, want dat is dik oké", zeggen Lisa, Hélène, Lore, Kevin, Martijn en Pieter.

Dat we allemaal onze eigen ideeën voor het ontwerp mochten doorgeven, was supertof

Lisa, Hélène, Lore, Kevin, Martijn en Pieter

Deze week sprak elk van hen verschillende organisaties aan op de Facebookpagina van Eén om vandaag twee verschillende kousen te dragen.  De zes jongeren moedigen iedereen aan om een foto te nemen en die te delen met de gekende hashtag.

In deze video roept Martijn voetbalclub KRC Genk op om steunkousen te dragen, lees hieronder verder: 

Opbrengst voor goed doel VillaVip

Eén verkoopt de kousen opnieuw in samenwerking met Veritas voor een goed doel en dat is dit jaar VillaVip. De organisatie zet zich in voor het realiseren van inclusieve woningen waar volwassenen met een beperking samenwonen met een zorgkoppel en hun gezin.

De oprichter van VillaVip, Michiel Maeyaert, legt uit waarvoor ze de opbrengst zullen gebruiken: "Het ingezamelde bedrag zal integraal ingezet worden om de bewoners de kans te geven zich nog meer te ontplooien in al hun interesses en passies. Zo staan er al moestuinprojecten op stapel en wordt er reikhalzend uitgekeken naar nieuwe duofietsen of de komst van enkele nieuwe huisdieren."

© VRT

Meest gelezen