Teleurstelling bij de jeugdsector na Overlegcomité: "Dit is onhaalbaar om nog te organiseren"

Tijdens de paasvakantie over twee weken mogen geen kampen met overnachting doorgaan, enkel nog dagactiviteiten. Tegelijk mogen die activiteiten alleen nog in de buitenlucht en met maximaal 10 kinderen worden georganiseerd. De jeugdsector reageert teleurgesteld. "Het is onhaalbaar om dit nog te organiseren", klinkt het.

Franka Foré van de Vlaamse Jeugdraad reageert teleurgesteld en terneergeslagen. "De aanpassingen gaan voor veel organisaties niet meer lukken", zegt ze in "Het Journaal". "Van 25 naar 10 wil zeggen een verdriedubbeling van het aantal monitoren. Het gaat over een gebrek aan ruimte. Een onmogelijke opdracht."

Bekijk hieronder de reactie van Foré, lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Hetzelfde valt te horen bij Sporta, de organisator van verschillende sportkampen in ons land. "Ik snap die gedachtegang niet, het is praktisch onmogelijk om op zo'n korte termijn nog te schakelen. Alles wijst erop dat wij onze kampen zullen moeten annuleren", aldus algemeen directeur Jo Schreurs aan persagentschap Belga.

Het lijkt erop dat wij al onze kampen zullen moeten annuleren

"Bubbels van 10 vragen meer monitoren, we moeten meer sanitair regelen. En wat bijvoorbeeld met turn- en kleuterkampen? We kunnen die kinderen toch niet hele dagen buiten laten bij regen of koude temperaturen? Maandag zullen wij een finale beslissing nemen, maar het lijkt erop dat wij al onze kampen zullen moeten annuleren", klinkt het voort.

Jeugdbewegingen willen vooral perspectief voor de zomer

Ook de jeugdbewegingen reageren teleurgesteld. "Dit is een nieuwe schok van teleurstelling voor leden en leiding, die na de recente hoopvolle berichten net uitkeken naar meer", aldus Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. "De terugschroeving van 25 naar 10 deelnemers vraagt een zoveelste herschaling van de organisatie."

Veel groepen zullen hierdoor mogelijk hun werking moeten stopzetten

Ook Chirojeugd Vlaanderen reageert teleurgesteld en hekelt dat de besluitvorming laat komt. "Veel groepen zullen hierdoor mogelijk hun werking moeten stopzetten, want de afgelopen maanden is al gebleken dat het op organisatorisch vlak moeilijk was voor veel jeugdbewegingen", zegt woordvoerder Niels De Ceulaer.

Het belangrijkste voor de jeugdbewegingen is nu om perspectief op de zomer te bieden, waarin de grotere kampen op het programma staan. "Wij rekenen er echt op dat we als sector mee aan tafel mogen zitten, want dit is geen eindpunt. Er zal werk nodig zijn voor de komende maanden, de klok tikt. We moeten nu al durven beginnen denken aan de zomer om de kinderen, die ongetwijfeld teleurgesteld zijn nu, vooruitzicht te bieden", besluit Van Reusel.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Minister van Jeugd Dalle reageert ontgoocheld

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle reageert ontgoocheld op de beslissing van het Overlegcomité. Er wordt volgens hem onvoldoende rekening gehouden met de moeilijke situatie waarin de jeugd zich bevindt. "Ondanks alle inspanningen, ondanks alle sterke resultaten en ondanks vele noodkreten, worden we sinds oktober steeds strenger voor kinderen en jongeren. Dat wringt", reageert Dalle op de sociale media.

Deze gang van zaken is niet voor herhaling vatbaar

"Kinderen en jongeren zijn onze toekomst en hebben vaak niet de mogelijkheid om hun stem krachtig te laten weerklinken", aldus Dalle. "Nochtans hebben ze het bijzonder moeilijk. Daar wordt onvoldoende rekening mee gehouden. Het mentale welzijn en het perspectief van onze kinderen en jongeren moet opnieuw hoger op de agenda. Niet enkel in woorden, ook in daden."

De minister valt er ook over dat de beslissingen vroeger samen met het jeugdwerk werden genomen, maar nu van bovenaf worden opgelegd. "Deze gang van zaken is niet voor herhaling vatbaar. Ik hoop dat we in de toekomst opnieuw samen beslissingen kunnen nemen, in afstemming met de jeugdsector en in nauw overleg, ook met het oog op de zomer. "

Meest gelezen