1998 AP

Universiteit Gent reikt eredoctoraten online uit: uitvinder world wide web en 7 anderen gehuldigd

Naar jaarlijkse traditie reikt Universiteit Gent eredocoraten uit wegens uitzonderlijke maatschappelijke en/of wetenschappelijke prestaties. Dit jaar werd onder meer de uitvinder van het world wide web Sir Tim Berners-Lee (foto boven) gehuldigd, naast zeven andere personen. De plechtigheid vond helemaal online plaats, in 2020 werd het evenement nog afgelast door de coronacrisis.

De viering ging volledig online door, maar was van 15 tot 16 uur live te volgen via de UGent-website. De eredoctores werden met dankwoorden via videoboodschap op een heel andere manier in de bloemetjes gezet. "Maar dat maakt de ereprijzen niet minder waardevol en de doctores niet minder verdienstelijk", zegt UGent-rector Rik Van de Walle.

"Brits natuurkundige en computerwetenschapper Sir Tim Berners-Lee heeft als uitvinder van het world wide web, de hypertext transfer protocol ('http') en de HTML-opmaaktaal een indrukwekkend palmares, en drukte zo stevig zijn stempel op ons hedendaagse leven", zegt Van de Walle. Berners-Lee is nog altijd actief in de strijd tegen fake news en de schending van privacy, en werkt vandaag onder andere samen met UGent-professor Ruben Verborgh.

Lees voort onder de foto:

De andere nieuwe eredoctores hebben volgens Van de Walle ook zeker hun sporen verdiend. "De Zwitser Milo Rau (foto boven) is een topper in de cultuur- en theaterwereld. Hij is internationaal georiënteerd, en door zijn prikkelende en provocerende stellingnames vertolkt hij een belangrijke stem in het maatschappelijke debat. Hij is als artistiek directeur van NTGent kind aan huis in onze stad, en lijkt van plan om nog even te blijven", zegt Van de Walle.

"De Brit Dave Goulson is een biowetenschapper van wereldniveau, maar wel een die graag uit de academische bubbel treedt en zich maatschappelijk engageert. Met toegankelijke, niet-belerende boeken schrijft hij over uitstervende insectenpopulaties en brengt hij de biodiversiteitscrisis onder aandacht van het brede publiek. Boeken die ikzelf ook graag lees", aldus Van de Walle. Ook hier is er een link met Universiteit Gent, via een samenwerking tussen Goulson en de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent.

De andere eredoctores van 2021 zijn geoloog Iain Stewart, classica Dame Mary Beard, professor recht John Knox, professor Katrin Hinrichs en doctor Ajid Baron Shetty. Dit jaar werden er uitzonderlijk drie institutionele eretitels toegekend, naast de vijf eredoctoraten op basis van wetenschappelijke verdiensten.

Meest gelezen