Belga Image

Straatveegmachines ruimen meeste afval per inwoner op in Mechelen en Dessel

Mechelen en Dessel zijn de plaatsen in de provincie Antwerpen waar veegmachines de voorbije jaren het meeste afval per inwoner hebben opgeruimd. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Freya Perdaens (N-VA) opvroeg. Tussen 2018 en 2019 is het opgeruimde afval per inwoner in Dessel zelfs verviervoudigd. Over heel Vlaanderen verzamelt enkel Middelkerke meer afval per inwoner in. 

In Mechelen wordt er per jaar 6,5 kilogram per inwoner verzameld en in Dessel zelfs 10 kilogram. Volgens de burgemeester van Dessel, Kris Van Dijck (N-VA), geven die cijfers een vertekend beeld. "Wat die machines verzamelen, durf ik niet meteen als afval te omschrijven. Het gaat vaak om zand, slijk of bladeren."

De burgemeester probeert te verklaren hoe het komt dat tussen 2018 en 2019 het verzamelde afval per inwoner verviervoudigd is. "Wij bufferen en verzamelen het afval in onze gemeentelijke werkplaats. En dan stellen we inderdaad vast dat er in 2018 minder afval afgevoerd werd. In 2019 is er dan weer veel afval afgevoerd. Dat verklaart de schommelingen in die jaren", aldus Van Dijck.

Meest gelezen