Radio 2

Versoepeling in gevangenis Hasselt na corona-uitbraak: "Na eenzame opsluiting weer wandelingen buiten"

In de gevangenis van Hasselt mogen de gedetineerden vandaag voor het eerst opnieuw naar buiten voor een wandeling na een corona-uitbraak. De afgelopen weken moesten de 600 gevangenen in hun cel blijven.

In totaal zijn 114 gedetineerden besmet geweest met corona. Maar er komen de laatste tijd weinig nieuwe besmettingen bij, en dus kan er een beetje versoepeld worden. Vandaag wordt er daarom opnieuw gestart met wandelingen buiten. "We gaan stilaan weer overschakelen naar een normale situatie. Iedereen kan in kleine groepen weer naar buiten om te wandelen", zegt directeur Paul Dauwe. 

De gevangenen kwamen enkel nog hun cel uit om te douchen en om een coronawisser in hun neus te laten steken

Directeur Paul Dauwe

"Je moet niet onderschatten hoe zwaar het is geweest de afgelopen periode", zegt Dauwe. "Alle 600 gedetineerden zijn de afgelopen weken niet uit hun cel geweest, behalve om te douchen en om een wisser in hun neus te laten steken."

Ziekenhuis

Van de besmette gevangenen zijn er 5 in het ziekenhuis beland. "Nu liggen er nog 3 mensen in het ziekenhuis, maar hun toestand is redelijk stabiel op dit moment", zegt Paul Dauwe. 

Gedetineerden die zwaar ziek zijn, worden opgenomen in het Jessa Ziekenhuis. "We hebben wel een ziekenhuis in de gevangenis van Brugge, maar als die volzet is of voor specifieke zorg, moeten we een beroep doen op de lokale ziekenhuizen. En dan is er natuurlijk wel bewaking aan de kamer."

Tijdens de wandelingen is het moeilijk om iedereen te overtuigen om het mondmasker op te houden en de discipline te bewaren
Directeur Paul Dauwe

Volgens de directeur zijn het vooral de wandelingen op het buitenterrein die de snelle verspreiding van het virus in de hand hebben gewerkt. "In buitenlucht heb je een verminderd risico, maar toch zit daar een probleem. Daar zitten relatief grote groepen bij elkaar. Op die momenten is het moeilijk om iedereen te overtuigen om het mondmasker op te houden en de discipline te bewaren. Je ziet dat gevangenen mekaar daar al wat inniger begroeten en zich niet altijd aan de maatregelen houden", geeft Dauwe toe. "Die wandeling is tenslotte de enige ontspanning die ze hebben. In onze gevangenis zitten ook heel wat buitenlandse gedetineerden, dus soms is de communicatie moeilijk."

Maandag worden de gedetineerden opnieuw getest. Als die uitslag meevalt, kan er aan verdere versoepelingen gedacht worden. "Stapsgewijs kunnen we dan meer activiteiten organiseren," zegt directeur Dauwe, "zoals de werkhuizen opstarten en videobezoek organiseren. En in een later stadium wordt hopelijk ook gewoon bezoek weer mogelijk."

Meest gelezen