Den Nachtegael

Wijn maken in Vlaanderen populair, op 10 jaar tijd 6 keer meer productie

Het gaat goed met de wijnproductie in Vlaanderen, de productie is op een kleine 10 jaar tijd verzesvoudigd. Er zijn nu 114 wijnbouwers in Vlaanderen, die vorig jaar bijna 1 miljoen liter wijn hebben gemaakt. Elk jaar komen er nieuwe wijnmakers bij.

Straks komen zo'n 350 wijnbouwers uit ons land digitaal samen op het allereerste Vlaams wijnsymposium. Het is een initiatief van Vlaams minister van Landbouw en voeding Hilde Crevits (CD&V). Zij wil de wijnsector in ons land professioneler maken. Tijdens het symposium is het de bedoeling dat onderzoekers en wijnbouwers van elkaar kunnen leren.

Dirk Syx uit Zonnebeke is nog volop aan het bouwen aan zijn wijndomein Den Nachtegael. “De ruwbouw is pas klaar. We hebben nu 8,5 hectare aangeplant. Het is de bedoeling om tot 15 te komen. De wintersnoei is pas voorbij, we zijn benieuwd naar de eerste blaadjes”, zegt Syx enthousiast.

Tweede carrière

Voor Syx is het een doorgeslagen hobby. “Ik wil er na een vorige carrière echt mijn beroep van maken. Ik ben er de laatste 3 jaar intensief en fulltime mee bezig. Ik laat me goed omringen door professionals.”

De zandleemgrond van zijn domein in Zonnebeke is volgens Syx goed. “De hoeve staat ook op een helling. De eerste wijn valt goed mee. We willen alles maken: rode, witte en roséwijn, maar vooral schuimwijn.” De wijnmaker denkt dat ze eind 2022 domein Den Nachtegael kunnen openen voor het grote publiek. “Maar ik wil niets forceren, de kwaliteit moet 100 procent in orde zijn”, besluit hij. 

© Food and Drink Photos
Den Nachtegael

Meest gelezen