AFP or licensors

Kabinetschef van Maltese oud-premier Joseph Muscat aangeklaagd voor corruptie

In Malta wordt Keith Schembri, de kabinetschef van oud-premier Joseph Muscat, aangeklaagd voor witwassen, corruptie en fraude. In die affaire worden in totaal 11 mensen en 20 bedrijven vervolgd. Schembri kwam enkele jaren geleden in opspraak na de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia.

Schembri wordt er onder meer van verdacht dat hij smeergeld heeft gekregen van Yorgen Fenech, een van de meest vooraanstaande zakenmensen van Malta. De transactie tussen Fenech en Schembri werd onthuld door Galizia, die ook had geschreven over de wijdverbreide corruptie in de kringen rond toenmalig premierJoseph Muscat. De onderzoeksjournaliste is in 2017 vermoord bij een aanslag met een autobom. 

Keith Schembri was een paar maanden eerder al opgestapt als Muscats stafchef nadat Yorgen Fenech, het vermeende brein achter de moord op Galizia, zijn naam had genoemd. Fenech had ook cadeaus van Schembri gekregen. Ook hij wacht nog op zijn proces. 

Een van de drie uitvoerders van de aanslag op Galizia heeft vorige maand schuld bekend en kreeg al 15 jaar cel.

In januari vorig jaar leidde de affaire ook tot het ontslag van Joseph Muscat als premier.

Meest gelezen