Liveblog: Minister Verlinden sluit bijkomende coronamaatregelen niet uit, Johnson & Johnson start half april levering 1,4 miljoen vaccins bij ons

Het aantal bevestigde besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames in ons land blijven fors stijgen. Van 10 tot 16 maart waren er gemiddeld 3.438 bevestigde besmettingen per dag, een stevige 36 procent meer dan de week voordien. Er worden nu gemiddeld 187 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen, dat is 26 procent meer. De voor april geplande versoepelingen zijn uitgesteld, maar minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) sluit niet uit dat er volgende week nog extra maatregelen komen. Volg de belangrijkste corona-updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Verlinden (CD&V): "We zullen niet aarzelen als bijkomende maatregelen nodig zijn"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zegt dat de federale regering de komende dagen niet zal stilzitten. Ze reageert op de kritiek van de experts dat het Overlegcomité onvoldoende maatregelen heeft genomen om de stijging van de coronacijfers tegen te gaan. Verlinden verwijst naar de opdracht die het Overlegcomité aan de ministers van Onderwijs van de deelstaten heeft gegeven.

"Het siert de ministers van Onderwijs dat zij er alles aan proberen te doen om die scholen open te houden", zegt Verlinden in "Het Journaal". "Ik sta aan dezelfde kant als zij in die strijd."

Als het nodig is om bepaalde maatregelen te nemen, zullen we dat ook doen

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Het gemeenschappelijke doel is de volledige heropening van alle scholen op 19 april, na de paasvakantie. Maar daarvoor zijn misschien wel enkele bijkomende maatregelen nodig. "We hebben hen nu duidelijk gevraagd om terug te komen bij het Overlegcomité met een voorstel voor maatregelen", aldus Verlinden. "Als we zien dat in de totaliteit van het pakket bijkomende dingen moeten worden beslist, zullen we niet aarzelen."

Hoewel ze een eventuele afkoelingsweek voor de paasvakantie niet vermeldt, wil Verlinden niets uitsluiten. "Als het nodig is om bepaalde maatregelen te nemen, zullen we dat ook doen."

De vraag van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om leerkrachten prioritair te vaccineren, wuift ze weg: "Het probleem is genuanceerder." Zo worden er ook veel kinderen besmet, en die nemen hun besmetting mee naar huis, waar ze ook ouders en/of grootouders besmetten. "We kunnen dat niet tegengaan door de leerkrachten te vaccineren."

Bekijk hieronder het gesprek met Annelies Verlinden in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Taskforce vaccinatiestrategie: "Johnson & Johnson kan tegenvallende leveringen van AstraZeneca wellicht compenseren vanaf half april"

Op 16 of 17 april mogen we de eerste leveringen van het COVID-19-vaccin van Johnson & Johnson verwachten. Dat heeft Dirk Ramaekers van de taskforce vaccinatiestrategie gezegd. Begin volgende week zou het bedrijf het leveringsschema per land bekendmaken.

De taskforce gaf vandaag een update over de leverschema's van de verschillende vaccinproducenten. Op dit ogenblik blijkt Pfizer-BioNTech veruit de meest betrouwbare en klokvaste leverancier, met exacte cijfers per week tot het einde van volgende maand. Tussen nu en eind april zou Pfizer ruim 1,4 miljoen dosissen leveren. De teller op dit moment staat op 1,2 miljoen geleverde vaccins.

Op dit ogenblik blijkt Pfizer-BioNTech veruit de meest betrouwbare en klokvaste leverancier

Dirk Ramaekers, hoofd taskforce vaccinatiestrategie

"Omdat Pfizer zeer regelmatig levert en de aangekondigde cijfers ook waarmaakt, zullen we de tweede dosis van het vaccin niet op voorhand in stock houden", zegt Ramaekers. "Voor AstraZeneca blijft dat daarentegen moeilijk. Zij doen regelmatig nog aanpassingen in beloofde volumes, soms zelfs in de week van de levering."

AstraZeneca, waarvan er op dit moment ruim 500.000 dosissen zijn aangekomen in ons land, kon maar voor de komende twee weken cijfers geven. In de week van 22 maart zouden er 27.904 dosissen moeten arriveren, de week daarop gaat dat naar 256.416 dosissen. 

"Voor het vaccin van Moderna is het op de weken na die van 22 maart nog even wachten", zegt Ramaekers. "Dat is vervelend voor de strategie, al gaat het bij Moderna over beperktere volumes."

Johnson & Johnson

De taskforce hoopt de tegenvallende leveringen van AstraZeneca vanaf midden april te kunnen compenseren met het vaccin van Johnson & Johnson, dat te kennen zou hebben gegeven dat de eerste Europese leveringen gepland staan op 16 of 17 april. "We verwachten het schema per land begin volgende week", zegt Ramaekers. "In principe rekenen we voor België op 1,4 miljoen dosissen."

"Carnaval Sauvage" trotseert de coronamaatregelen

Vanmiddag is een bonte en kleurrijke carnavalstoet door Brussel getrokken. Het ging om het zogenaamde Carnaval Sauvage, dat normaal gezien plaatsvindt op het Vossenplein. De stoet was niet aangekondigd en had eigenlijk geen toelating. Deelnemers en toeschouwers namen het niet zo nauw met de coronamaatregelen.

Lees het artikel hieronder.

Basisscholen in Mol en Evergem sluiten tijdelijk wegens coronabesmettingen

Vrije basisschool Stapsteen in Sluis, een gehucht van Mol, sluit de deuren tot en met vrijdag 26 maart na coronabesmettingen bij leerlingen en leerkrachten. Dat meldt de gemeente Mol. "Met vijf leerkrachten in thuisquarantaine en meerdere besmette leerkrachten kan de school komende week onmogelijk een veilige schoolorganisatie garanderen", klinkt het. 

In Evergem, bij Gent, schakelt Vrije Basisschool Sint-Franciscus meteen tot de paasvakantie over op afstandsonderwijs. Daar zijn sinds dinsdag 9 maart al 33 besmettingen vastgesteld. Omdat al heel wat leerlingen en leerkrachten ziek zijn of in quarantaine zitten, is nu in overleg met het CLB, de eerstelijnszone en de gemeente beslist om tot aan de paasvakantie afstandsonderwijs te organiseren.

Italië telt vandaag 401 coronadoden en 23.832 nieuwe besmettingen

In Italië zijn de voorbije 24 uur weer 401 dodelijke slachtoffers van het coronavirus geteld. Gisteren waren dat er 386. Het aantal besmettingen is licht gedaald van 25.735 gisteren naar 23.832 vandaag. 27.061 mensen zijn vandaag in het ziekenhuis opgenomen, tegenover 26.858 gisteren. 

In Italië zijn tot nu te al 104.642 coronadoden geteld. Dat is het op een na hoogste aantal in Europa, na het Verenigd Koninkrijk. Sinds begin deze week gelden weer strenge coronamaatregelen in grote delen van het land, en dat blijft zo tot en met 6 april. Tijdens het paasweekend gaat het hele land zelfs in een lockdown.

Betoging tegen coronamaatregelen ontaardt in relletjes met politie

In de Duitse stad Kassel hebben zo'n 20.000 mensen betoogd tegen de coronamaatregelen. Veel betogers droegen geen mondmasker.

Toen de betogers door een politiekordon probeerden te breken, is het tot en gewelddadige confrontatie met de ordediensten gekomen. De betogers bekogelden de politie met flessen, waarop die hen probeerde uiteen te drijven met de wapenstok en met pepperspray.

(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Ontevreden cultuurwerkers bezetten Théâtre National in Brussel

Enkele tientallen ontevreden cultuurwerkers bezetten sinds gistermiddag het Théâtre National, in Brussel. Ze voelen zich vergeten door de politiek. "We zeggen al een jaar dat het openen van de culturele instellingen geen impact heeft op de besmettingscijfers", aldus de actievoerders. Ze nodigen het publiek uit om deel te nemen aan hun "feestelijk evenement".

De organisatoren zeggen aan geen enkele organisatie verbonden te zijn. Ze roepen alle cultuurwerkers die door de coronamaatregelen gedwongen werden te stoppen met werken op om zich bij hen aan te sluiten. De directeur van het Théâtre National, Fabrice Murgia, steunt het initiatief.

Pakistaanse premier Imran Khan is besmet met het coronavirus

In Pakistan is premier Imran Khan positief getest op het coronavirus. Volgens een woordvoerder heeft hij last van wat koorts en een hoest, maar gaat het om milde symptomen. De 68-jarige Khan blijft nu thuis in isolatie. De voorbije dagen heeft de premier wel een groot aantal ontmoetingen gehad en erg vaak droeg hij daarbij geen mondmasker.

Opvallend is dat Imran Khan twee dagen geleden een coronavaccin gekregen heeft. De regering zegt niet om welk vaccin het gaat, maar in Pakistan is tot nu toe enkel het vaccin van het Chinese bedrijf Sinopharm goedgekeurd. Volgens de regering is hij wellicht voor die vaccinatie al besmet geraakt, ook al zijn de symptomen nadien begonnen. De Pakistaanse overheid is nu bang dat veel mensen nu geen vertrouwen gaan hebben in dat vaccin. Het land wil alle 220 miljoen inwoners laten vaccineren, maar er is nogal wat wantrouwen en weerstand bij de bevolking tegen vaccins in het algemeen en vooral die uit China. Mede daardoor is Pakistan een van de weinige landen waar polio nog op grote schaal voorkomt.

Officieel zijn er in Pakistan nu al 620.000 besmettingen vastgesteld en zijn er bijna 14.000 mensen overleden aan het virus. Vermoed wordt dat het werkelijke aantal veel hoger ligt.

Duizendtal betogers in Brussel tegen coronamaatregelen

Ondemocratisch, beperkend voor de vrijheid en de voorbodes van een dictatuur: zo bestempelden de betogers in het Ter Kamerenbos in Brussel de maatregelen om de coronapandemie in te dijken. Het gevaar en de omvang daarvan worden volgens hen overdreven, en de schadelijke gevolgen onderschat. Het merendeel van de betogers droeg geen mondmasker en hield geen of geen merkbare afstand ondanks oproepen van de politie. Die was aanwezig in het Ter Kamerenbos maar kwam niet meteen tussenbeide.

Videospeler inladen...

Coronavoucher voor geannuleerde reizen wordt 1 jaar: wat zijn jouw opties?

Heel wat reizen vielen vorig jaar in het water. Op 20 maart 2020 werden daarom de eerste coronavouchers uitgeschreven: waardebonnen die zowel de reissector als de consument zekerheid gaven. Zo'n voucher gold voor minstens 1 jaar, en er hing een belofte aan vast dat hij na dat jaar terugbetaalbaar zou worden. Nu het zover is, bekijkt "De inspecteur" van Radio 2 wat de opties zijn:

  • Terugbetaling
  • Een nieuwe reis boeken
  • Verlengen
Ontdek hier wat elk van die drie opties inhoudt: 

Meest gelezen