Videospeler inladen...

In gesprek met Groen-voorzitter Meyrem Almaci: "Scholen week voor paasvakantie sluiten is optie"

Wekelijks gaat VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck in gesprek met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een gesprek over politiek, maar tegelijk ook “weg van de Wetstraat”, met aandacht voor persoonlijke verhalen. Vandaag: Groen-voorzitter Meyrem Almaci. "De scholen een week voor de paasvakantie is een optie."

Groen-voorzitter Meyrem Almaci wil dat er wordt nagedacht over afstandsonderwijs in de scholen in bijvoorbeeld de week voor de paasvakantie. "We moeten flexibel openstaan voor het sluiten van de scholen, als dat nodig is, is dat nodig", zei ze in een gesprek met "De ochtend".

Bekijk hier het interview met Meyrem Almaci:

Videospeler inladen...

Op het Overlegcomité gisteren is aan de ministers van Onderwijs in ons land gevraagd om tegen maandag een "gedetailleerd en doortastend plan" te maken om het aantal besmettingen drastisch te verminderen. De spreekwoordelijke olifant in de kamer is een sluiting van de scholen, maar daar is gisteren niets over gezegd.

De maatregelen in de scholen zijn al streng, maar er zijn nog heel wat randvoorwaarden waar nog op kan worden ingegrepen, zegt Almaci. "Denk aan de CO2-meters, we hebben er geen zicht of die goed werken. Er is de contactopsporing door de CLB's die kampen met een groot gebrek aan personeel. Dat moeten we echt versterken, dat is onze prioriteit. De vaccinatie van leerkrachten is ook een vraag."

Als je ziet hoe de cijfers evolueren, mogen er geen taboes zijn

Meyrem Almaci - Groen-voorzitter

Maar er mogen geen taboes zijn, vindt Almaci. "We moeten flexibel openstaan voor sluitingen, als dat nodig is, is dat nodig. Ik vind dat alles bespreekbaar moet zijn. We moeten die openheid van geest behouden om de scholen flexibel te sluiten. Ik wil geen zwart-witverhaal brengen. Maar als je ziet hoe de cijfers evolueren, mogen er geen taboes zijn."

Gisteren is er beslist wat er kon beslist worden, zegt Almaci nog. "De versoepelingen bevriezen is het enige logische. Er is nu huiswerk meegegeven, daar moet over worden nagedacht." Naast de scholen zijn er nog twee andere zaken belangrijk voor de Groen-voorzitter: uit cijfers blijkt dat naast scholen ook werkplekken besmettingshaarden zijn, dus moet telewerk veel strikter opgevolgd worden. "Al mag een sluiting van scholen niet dienen als handhavingsmiddel om meer mensen te laten thuiswerken." En we moeten zelf ook drukke plaatsen vermijden.

Beluister hier het interview: 

Meest gelezen