Videospeler inladen...

Vulkaanuitbarsting en aardbevingen dichtbij de hoofdstad van IJsland

In het zuidwesten van IJsland is de vulkaan Fagradalsfjall uitgebarsten. Dat heeft de meteorologische dienst van het land laten weten. De uitbarsting is vooralsnog beperkt, maar er zijn wel twee grote lavastromen. De voorbije weken was IJsland al opgeschrikt door tienduizenden aardbevingen. In de loop van de dag is de kracht van de uitbarsting afgenomen.

De vulkaan op het schiereiland Reykjanes ligt op minder dan 40 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik. De eerste melding van de uitbarsting kwam er gisteravond om twintig voor elf Belgische tijd. 

Het gaat om een relatief kleine uitbarsting, maar er zijn wel twee stromen lava die van de vulkaan naar beneden komen. In de hemel boven de vulkaan hangt een rode gloed die tot in Reykjavik te zien is. 

Er zijn geen woongebieden in de onmiddellijke omgeving van de vulkaan, waardoor niemand gevaar lijkt te lopen. Er zijn dan ook geen evacuaties gepland, maar de overheid vraagt nieuwsgierige omwonenden om niet naar de vulkaan te gaan. Wel wordt mensen die in de omgeving wonen, aangeraden om deuren en ramen gesloten te houden wegens mogelijk giftige dampen.

Aanvankelijk was gezegd dat de internationale luchthaven van Keflavik gesloten was, maar dat lijkt niet te kloppen. De meteorologische dienst van IJsland houdt de aswolk wel in de gaten, want die luchthaven ligt niet zo heel erg ver van de vulkaan. Vanmiddag stelden de vulkanologen vast dat de uitbarsting aan kracht verliest en er dus geen onmiddellijk gevaar is voor de luchtvaart of voor mensen in de buurt. 

Dat er iets te gebeuren stond, was duidelijk. De voorbije weken waren er niet minder dan 40.000 aardbevingen in IJsland. Normaal zijn er tussen de 1.000 en 3.000 per jaar. Een van die bevingen had een kracht van 5.7.

Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn geen uitzondering in IJsland, maar deze vulkaan zou de laatste 6.000 jaar niet meer zijn uitgebarsten. Op het hele schiereiland waar de Fagradalsfjall ligt, is er de voorbije acht eeuwen geen vulkaan meer uitgebarsten. 

IJsland heeft in totaal 32 vulkanen die als actief worden beschouwd. Gemiddeld is er eens om de vijf jaar wel een uitbarsting. In 2010 legde de vulkaan Eyjafjallajökull lange tijd het luchtverkeer boven de Atlantische Oceaan stil. Meer dan 100.000 vluchten werden toen afgelast. 

IJsland ligt op de breuklijn tussen twee grote tektonische platen, de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse. Die twee platen gaan elk een andere richting uit en trekken IJsland dus uit elkaar. IJsland is in feite niet meer dan een deel van een enorme onderzeese bergketen, de Midden-Atlantische Rug, die van noord naar zuid doorheen de Atlantische Oceaan loopt. Ook de Portugese Azoreneilanden en enkele kleinere eilandjes meer ten zuiden, maken deel uit van die onderzeese bergketen. Ook daar zijn er vulkanen.

Bekijk hier de beelden van de uitbarsting en commentaren van IJslandse wetenschappers: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen