Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Het Verenigd Koninkrijk prikt het virus terug: helft van volwassen Britten is minstens een keer gevaccineerd

In het Verenigd Koninkrijk heeft nu al de helft van de volwassen bevolking minstens een keer een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Het land en de regering in Londen zijn erg trots op die vaccinatiecampagne, maar het is niet duidelijk of het huidige tempo kan worden volgehouden, want er zijn problemen met de bevoorrading van vaccins.

In totaal zijn er nu al meer dan 26 miljoen Britten minstens een keer gevaccineerd. Twee miljoen Britten hebben al hun tweede vaccin gekregen. Gisteren liet premier Boris Johnson een prikje zetten met het intussen bekende vaccin van AstraZeneca en Oxford. Hij wou blijkbaar zijn vertrouwen in dat vaccin tonen. 

Minister van Gezondheid Matt Hancock sprak alvast over "een enorm succes" van de vaccinatiecampagne en dat is het ook over het Kanaal. Intussen dalen de coronacijfers in het VK gestaag na de meest recente opstoot. Wel blijft het land nog altijd een van de meest getroffen in Europa met 126.000 doden.

Het tempo waarmee gevaccineerd wordt, ligt ook erg hoog. Enkele dagen geleden werd een dagrecord van 660.000 injecties gevestigd. Tegen eind april zouden alle 50-plussers minstens een keer ingeënt moeten worden. Eind juli moeten alle volwassen Britten die dat wensen, een vaccin gekregen hebben.

Vroeg begonnen en dan snel tempo gemaakt

De Britten hebben een forse voorsprong uitgebouwd inzake vaccinaties en dat steekt schril af tegen wat er in de rest van Europa gebeurt. Het Britse gezondheidsagentschap keurde veel sneller de vaccins van Pfizer/BioNTech en het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca goed dan de EU.

De vaccinatie is een nationaal succesverhaal en het enige middel om deze pandemie achter ons te laten

De Britse minister van Gezondheid Matt Hancock

Het VK zat toen ook in een zwaardere coronacrisis en dus leek er haast bij. Critici beweerden dan wel dat premier Boris Johnson gokte en vaccins erg snel liet goedkeuren en hij legde ook veel eieren in een mandje door midden vorig jaar al een enorme hoeveelheid van AstraZeneca/Oxford te bestellen nog voor duidelijk was of dat vaccin al dan niet zou werken. 

Als het een gok was, bleek het een goede: de Britten hebben nu een grote voorsprong inzake vaccinaties op de andere Europese lidstaten die moesten wachten op het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. Twee: door de grote bestellingen waren de vaccins ook beschikbaar. En drie: de Britten geven er de voorkeur aan om iedereen zo snel mogelijk een eerste keer te vaccineren, het tweede vaccin komt dan tot 12 weken later. Zo kan men ook sneller werken, maar dan met iets minder bescherming, al is die na een eerste injectie vaak ook al erg goed.

Anderzijds heeft het VK tot nu toe slechts twee vaccins in de strijd geworpen: dat van het Amerikaanse Pfizer en dat van AstraZeneca. Het product van Moderna is ook goedgekeurd, maar moet nog geleverd worden. Blijkbaar was er ook een vierde goede beslissing toen de Britse regering -net zoals de Belgische- besloot om door te gaan met AstraZeneca, terwijl de meeste andere landen de vaccinaties hadden opgeschort. Nu beginnen ook de andere EU-lidstaten opnieuw met dat vaccin te werken, maar er zijn dan wel kostbare dagen verloren gegaan. 

Blijven de vaccins wel komen?

Te midden van alle brexit- en andere problemen slaat de regering van premier Boris Johnson zich graag op de borst door het succes van de vaccinatiecampagne. Voor overtuigde "brexiteers" toont dat aan dat het een goede beslissing was om de EU de rug toe te draaien. Dat veel Europese landen tijdelijk AstraZeneca in de lade lieten liggen en dat er zo kostbare tijd is verloren gegaan, is nog meer koren op die molen.

De vaccinatie is echter nog niet achter de rug en er dreigen nu problemen te zijn met de toelevering. Zo moet een lading vaccins in het VK opnieuw getest worden en eerder deze week waarschuwde het Serum Institute of India (SII) -de grootste producent van vaccins ter wereld- dat de levering van voor AstraZeneca geproduceerde vaccins naar Groot-Brittannië in april vertraging zou oplopen. 

Ik kan niet aan onze bevolking uitleggen dat wij vaccins uitvoeren en de Britten niets aan ons leveren

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie

Als dat zo is, dan zou de Britse vaccinatie snel stoom kunnen verliezen. Er dreigt nog een ander probleem: EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft er vandaag opnieuw mee gedreigd om de uitvoer van vaccins van AstraZeneca uit de Unie te verbieden als dat bedrijf zijn beloofde leveringen niet tijdig uitvoert. Ook dat zou de aanvoer van vaccins naar Groot-Brittannië kunnen verstoren. 

Meest gelezen