Videospeler inladen...

Zware aardbeving treft opnieuw de omgeving van de Japanse stad Fukushima

De oostkust van Japan is vanochtend getroffen door een zware aardbeving. Volgens de Japanse omroep NHK had die een kracht van 7.2 en was die voelbaar in de hoofdstad Tokio. De schok deed zich echter vooral voor in de prefectuur Miyagi ten noorden van Tokio, waar enkele uren lang een tsunami-alarm is afgekondigd. Er is sprake van enkele gewonden, maar al bij al lijkt de schade beperkt.

Volgens cijfers van de Amerikaanse seismologische dienst USGS had de aardbeving een een kracht van 7, dat zwaar is. De schok deed zich voor op een diepte van 60 kilometer. 

De beving was voelbaar in de hoofdstad Tokio, maar het epicentrum van de schok lag enkele tientallen kilometers buiten de kust van de stad Ishinomaki in de prefectuur Miyagi, ongeveer 400 kilometer ten noorden van Tokio. Voor die regio is ook een tsunami-alarm afgekondigd. Een tsunami van een meter hoog zou de kust getroffen hebben, maar het alarm is inmiddels opgeheven. 

Volgens Japanse media zouden er zeker zeven gewonden zijn gevallen, onder wie twee bejaarde vrouwen. Toch lijkt dat alles nogal mee te vallen gezien de kracht van de beving. 

Uit voorzorg is een kerncentrale in Miyagi stilgelegd. Die wordt nu gecontroleerd op schade. Mogelijk is dat ook de reden waarom een aantal delen van de prefectuur zonder stroom zitten. 

Bekijk de eerste beelden in de journaalreportage (lees eronder verder):

Videospeler inladen...

Miyagi ligt net ten noorden van Fukushima, dat in 2011 getroffen werd door een verwoestende aardbeving en tsunami. Daarbij raakten kerncentrales beschadigd en deed zich een kernramp voor. De gevolgen daarvan zijn nog altijd voelbaar. Ook in Miyagi zelf was er toen veel schade.

Vorige maand vielen er 180 gewonden bij een gelijkaardige aardbeving in Miyagi. Ook nadien waren er kleinere schokken.

Meest gelezen