foto: Fundación Mazagón

Afgebrand Spaans krottendorp van fruitplukkers: "Aardbeien zijn het rode goud, hoe mensen leven, interesseert niemand"

Een maand geleden brandde voor de zoveelste keer een krottendorp af van aardbeienplukkers in Huelva, in Zuid-Spanje. De aardbeien komen binnenkort massaal naar België, maar correspondent Rop Zoutberg stelde grote wantoestanden vast. 

"Het stinkt hier naar pis, afgebrande bomen steken als skeletten uit de grond, tussen de vuilniszakken die hier op de grond liggen. Daaromheen weer uitwerpselen van de plukkers die hier wonen". Zo beschrijft correspondent Rop Zoutberg de situatie in Palos de Frontera, in de buurt van Huelva, aan de Spaanse zuidkust. Het is het hart van de aardbeienpluk. In de wijde omgeving staat het vol met bijna rijpe aardbeienplantjes. 

Beluister hier zijn reportage vanuit Huelva

Dit dorp wordt opnieuw ineengetimmerd door de plukkers, met wat steun van hulpverleners. Een maand geleden woedde hier een felle brand en werden honderden hutjes vernield. "Die worden nu opnieuw opgebouwd in brandbaar materiaal zoals pallets, karton en plastic", zegt Rop Zoutberg. Volgens een plaatselijke NGO-werker, Pepa Suaréz, deed de plaatselijke overheid niets en moesten de mensen op straat slapen. (lees verder onder foto)

foto: Fundación Mazagón

Het rode goud

De aardbeien worden in deze streek het rode goud genoemd. Vorig jaar werd voor bijna een half miljard euro geëxporteerd naar andere landen in de Europese Unie, onder meer ook naar België. De coronapandemie heeft de export voor een stuk doen dalen, omwille van de grensbeperkingen. Maar voor de duizenden seizoensarbeiders uit Marokko en andere Afrikaanse landen werd de situatie er niet beter op, integendeel. 

Tijdens een bezoek aan Huelva van de Belgische speciale VN-Rapporteur over extreme armoede en mensenrechten Olivier De Schutter, was die bijzonder kritisch over de verschillende verantwoordelijken: "De regering en de Spaanse bedrijven moeten onmiddellijk de verschrikkelijke leefomstandigheden verbeteren van de verwaarloosde gastarbeiders die als "essentiële werkkrachten" worden ingezet om aardbeien te plukken tijdens de coronapandemie terwijl Spanje in lockdown is", schreef hij in zijn rapport in augustus 2020.  De Belgische expert hekelde de manier waarop overheden en bedrijven de verantwoordelijkheid op elkaar afschuiven. 

Het moet gedaan zijn om de verantwoordelijkheid over de uitgebuite migrantenarbeiders op elkaar af te schuiven
Olivier De Schutter, VN-rapporteur extreme armoede en mensenrechten

Burgemeester: "immigratie is staatszaak"

Het gemeentebestuur van Palos de Frontera wil niet reageren voor de microfoon van Rop Zoutberg. Maar per toeval komt die de burgemeester tegen. Die zegt hem dat niet hij verantwoordelijk is, maar wel de Spaanse overheid: "Deze mensen zijn hier zonder papieren binnengekomen, het zijn Afrikanen, zwarten. Immigratie is een staatszaak, niet die van een gemeente." 

Terwijl er bij zonsondergang nog  getimmerd wordt, groeien rechts de aardbeien onder het plastic achter een hek. Het rode goud van Huelva. 

Meest gelezen