Videospeler inladen...

Amerikanen - met actrice Sandra Oh - hielden wake na haatmisdrijven tegen mensen van Aziatische afkomst

Gisteravond en vannacht is in tal van Amerikaanse steden betoogd tegen racisme tegen mensen met roots in het Verre Oosten. Aanleiding was de moord op zes vrouwen van Aziatische afkomst in enkele massagesalons in Atlanta. Dat blijkt echter slechts het zwaarste incident te zijn in een steeds groter wordende golf van racisme tegen mensen van Aziatische afkomst.

"Stop Asian hate" is zowat de opvolger van "Black lives matter", maar dan in een andere context en met andere slachtoffers. Gisteravond was er een wake en een betoging bij het lokale parlementsgebouw van de Amerikaanse deelstaat Georgia in Atlanta. Onder meer de twee nieuw verkozen Democratische senatoren John Ossoff en Raphael Warnock waren aanwezig. 

Aanleiding was de moordpartij enkele dagen geleden in enkele massagesalons in Atlanta. Daar werden toen acht mensen doodgeschoten. Zes onder hen waren vrouwen van Aziatische afkomst, vooral Koreaanse vrouwen. De opgepakte dader zegt dat hij handelde uit seksuele frustratie en niet uit haat tegen Aziaten, maar de precieze omstandigheden zijn nog niet duidelijk.

Bekijk hier beelden van de protestbetogingen in Atlanta (Georgia) en in Pittsburgh (Pennsylvania) met Sandra Oh (lees eronder verder):

Videospeler inladen...

Ik ben fier om Aziatisch te zijn! Ik hoor hier thuis!

Sandra Oh, actrice en winnares van Golden Globe Award

De moordpartij heeft blijkbaar veel losgemaakt, want gisteren werd er ook betoogd in tal van andere steden overal in de VS. Dat was onder meer het geval in San Francisco, New York, Chicago en Pittsburgh. In die laatste stad werd de aanwezigen moed ingesproken door de Canadese actrice Sandra Oh, zelf van Koreaanse afkomst en bekend uit de populaire tv-serie Grey's Anatomy. (Lees verder onder de foto).

De senatoren uit Georgia, John Ossoff en Raphael Warnock, hielden in Atlanta een toespraak.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Corona stookte haat tegen Aziaten op

Het racisme in de VS tegen zwarten is algemeen bekend, maar ook andere bevolkingsgroepen zijn vaak het slachtoffer. Vooral het voorbije jaar zijn de meldingen van scheldpartijen en gewelddaden tegen mensen van Aziatische afkomst in de Verenigde Staten fors toegenomen. 

Het gaat dan meestal over verbaal geweld en scheldpartijen, maar in veel gevallen is er ook vandalisme en geweld. Zo zijn er tal van videobeelden van Aziaten die tegen de grond worden geduwd of met stenen worden bekogeld,  hun winkels worden beroofd of geplunderd. 

Dat is al langer het geval, maar lijkt vooral een plaag te zijn geworden na de corona-epidemie, die zich vanuit China over de rest van de wereld heeft verspreid. Toch worden niet enkel Chinezen of mensen van Chinese afkomst geviseerd, maar ook Koreanen, Japanners, Vietnamezen en anderen die niets te maken hebben met corona. Veel blanke Amerikanen zien het verschil niet en dat maakt ook niet zo veel uit, want de coronacrisis heeft wellicht enkel al bestaand racisme, vooroordelen en afkeer een opstoot gegeven.

 Critici in de VS geven een deel van de schuld aan voormalig president Donald Trump, die het in toespraken had over "het Chinese virus" en "kung flu" (kung-griep), een woordspeling op de gevechtskunst kung fu. (Lees verder onder de foto).

Gisteravond zijn opvallend veel mensen van allerlei afkomst op straat gekomen.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Chinese? No! No! No!"

De brutale behandeling van inheemse "indianen" en zwarten in de VS is algemeen bekend, maar iets minder de soms even slechte behandeling van Aziatische migranten en hun afstammelingen. Een politieke slogan uit 1893 luidde als volgt: "Shall we have Chinese? No! No! No!".

Al in de 19e eeuw werden in de VS wetten van kracht waardoor Aziaten evenmin als zwarten en inheemse groepen konden optreden in rechtbanken. In 1882 kondigde de Chinese Exclusion Act een immigratieverbod van tien jaar voor Chinezen af. Die werd nadien verlengd en een tijdlang zelfs uitgebreid tot andere "ongewenste" mensen uit het Midden-Oosten, India en Zuidoost-Azië. Pas in 1943 konden mensen van Chinese afkomst in de VS de nationaliteit aanvragen (toen China een bondgenoot van de VS was in de Tweede Wereldoorlog). 

Tijdens die oorlog werden in de VS dan weer 120.000 migranten van Japanse afkomst - onder hen gezinnen met kinderen - opgepakt en in kampen in afgelegen woestijngebieden gevangengezet, ook al hadden de meesten de Amerikaanse nationaliteit en hadden zij niets te maken met de Japanse agressie in de oorlog. Dat gebeurde overigens ook in Canada, Mexico en Zuid-Amerikaanse landen. 

Pas na de oorlog erkende het Hooggerechtshof in de VS dat die internering "ongrondwettelijk" was, maar toen waren de kampen al gesloten. Sindsdien zijn ook veel vluchtelingen en migranten uit Korea, Vietnam en andere landen in het Verre Oosten zich in de VS komen vestigen.

Een gezin van Japanse afkomst wordt weggevoerd naar een interneringskamp in 1942.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen