Videospeler inladen...

Positieve reacties van binnen én buiten de Kerk sterken verzet van bisschop Bonny: "Boosheid zakt, overtuiging stijgt"

Bisschop Johan Bonny krijgt veel steun van binnen én van buiten de Kerk na zijn verzet tegen de standpunten van het Vaticaan over homoseksualiteit. Vicepremier Petra De Sutter, zelf getrouwd met een vrouw, ging met hem aan tafel in "De zevende dag". Ze vindt het "moedig" dat de bisschop zijn nek heeft uitgestoken. Bonny is streng voor "zijn" Katholieke Kerk, maar aan opstappen denkt hij niet: "De Kerk is de liefde van mijn leven en daarom moet ik ervoor vechten." 

Het was een heftige week voor de Antwerpse bisschop: "De boosheid zakt, maar de overtuiging stijgt". Bonny was boos omdat de Congregatie van de Geloofsleer, een belangrijke afdeling binnen het Vaticaan, had gezegd dat homoseksuele relaties niet gezegend kunnen worden. "God stopt nooit met het zegenen van zijn kinderen, maar hij zegent de zonde niet en kan die ook niet zegenen", klonk het in de tekst van de Congregatie, daar wilde Bonny zich eerder deze week uitdrukkelijk voor excuseren. 

De belangrijkste mensen waar ik mee te maken heb in het Vaticaan weten wel hoe ik erover denk
Bisschop Johan Bonny

"We kunnen weinig winnen door het onder de mat te schuiven", vindt Bonny. "Ik heb veel reacties gekregen, niet alleen van homokoppels, maar ook vooral van hun ouders en grootouders." En dat waren, op een paar boze brieven na, enkel positieve reacties benadrukt Bonny. Van het Vaticaan zelf kwam er voorlopig geen reactie, maar "de belangrijkste mensen waar ik mee te maken heb in het Vaticaan, daar heb ik zes jaar geleden een duidelijk gesprek mee gehad en zij weten wat ik denk."  

Lees verder onder het fragment uit "De zevende dag":

Videospeler inladen...

"Dit is een déjà vu"

"Moedig", vond ook vicepremier Petra De Sutter (Groen) die mee aan tafel zat in "De zevende dag": "Ik blijf ontgoocheld over het standpunt van het Vaticaan, maar ik heb het heel erg geapprecieerd dat de bisschop zich daartegen heeft uitgesproken. We hadden van Paus Franciscus geluiden in een andere richting gehoord, maar dit gooit een aantal zaken terug in de tijd en dat kan gebruikt worden door sommigen om geweld en discriminatie te vergoelijken." 

Jarenlang geleefd in de gedachte dat wat ik voelde zondig was

Vicepremier Petra De Sutter (Groen)
Vicepremier Petra De Sutter (Groen)

De Sutter, zelf een boegbeeld van haar partij voor de holebigemeenschap en transpersonen in België, is wel gedoopt maar niet meer katholiek: "Ik ben geboren in de jaren zestig, katholiek opgevoed en heb jarenlang in de gedachte geleefd dat wat ik voelde zondig was. Dit is een déjà vu. Ik kan mij inbeelden dat dit pijn doet als je tot de Katholieke Kerk behoort en een zegening belangrijk vindt."

"Niemand moet mij uitleggen hoe die fabriek werkt"

Ondanks subtiele openingen die Paus Franciscus gemaakt heeft in het verleden over thema's zoals homoseksualiteit herbevestigt het Vaticaan wel vaker conservatieve lijnen van de Katholieke geloofsleer. Zo publiceerde het Vaticaan in 2019 nog een tekst onder de titel "Man en vrouw, Hij schiep hen" met een niet mis te verstane boodschap over transpersonen: "Als het idee van geslacht wordt bepaald door persoonlijk gevoel in plaats van door biologie, is dit een poging om de natuur te vernietigen."

De Kerk is de liefde van mijn leven en daarom moet ik er voor vechten"

Bisschop Johan Bonny

"Dat deel ik niet", zegt Bonny klaar en duidelijk in "De zevende dag". Deze tekst en ook de tekst over homoseksuele relaties werden wel goedgekeurd, maar niet ondertekend door Paus Franciscus. Een moeilijke spreidstand, vindt ook Bonny: "Ik heb grote vragen bij het gezag van dit document. Ik heb elf jaar in het Vaticaan gewerkt, niemand moet mij uitleggen hoe die fabriek werkt, wie er allemaal zinnen schrijft en handtekeningen zet of laat zetten." 

Moet de bisschop dan nog wel bij de Katholieke Kerk blijven? "De Kerk is de liefde van mijn leven en daarom moet ik er voor vechten. Niet omdat ik ze graag heb, maar omdat ik ze graag zie." 

Meest gelezen