Ritzau/Scanpix

Volgens Franse EU-Commissaris bereikt EU tegen 14 juli collectieve immuniteit, ministers van Onderwijs willen beperkte verstrengingen

Er zijn vandaag geen nieuwe cijfers over het aantal bevestigde besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens, omdat Sciensano voortaan op zondag geen dagrapport meer publiceert. De Franse EU-Commissaris Thierry Breton zegt dat de EU tegen 14 juli collectieve immuniteit zal bereiken. In eigen land kondigen de ministers van Onderwijs een beperkt aantal verstrengingen aan. Biostatisticus Geert Molenberghs sluit niet uit dat er in het algemeen bijkomende maatregelen nodig zijn. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Collectieve immuniteit tegen 14 juli in Europa?

Europa kan tegen 14 juli collectieve immuniteit bereiken. Dat heeft Europees Commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton gezegd op de Franse televisiezender TF1. Hij wees erop dat de levering van vaccins de komende maanden wordt opgedreven.

 Er is maar één oplossing: zich laten vaccineren. En de vaccins komen eraan

Europees Commissaris Thierry Breton

"Laat ons een symbolische datum nemen: op 14 juli (de Franse nationale feestdag, red.) hebben we de mogelijkheid om immuniteit te bereiken op het niveau van het Europese continent", aldus Breton. "Het is de laatste rechte lijn omdat we weten dat om deze pandemie te overwinnen, er maar één oplossing is: zich laten vaccineren. En de vaccins komen eraan."

Volgens Thierry Breton worden er tussen maart en juni tussen de 300 en 350 miljoen vaccindoses geleverd in Europa. De leveringen worden stelselmatig opgeschroefd: 60 miljoen doses in maart, 100 miljoen in april, en 120 miljoen in mei.

Volgens Breton zijn er in Europa 55 fabrieken die momenteel vaccins produceren.

Ministers van Onderwijs kondigen beperkte verstrenging coronamaatregelen aan

Op vraag van het Overlegcomité hebben de ministers van Onderwijs een beperkt aantal verstrengingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Ze hebben daarover overleg gepleegd. De scholen blijven open, maar men gaat wel beter bekijken waar de besmettingen zich voordoen. In regio's met veel besmettingen zal een hele klas in quarantaine moeten van zodra één leerling positief heeft getest. Op die manier hoopt men besmettingsclusters te vermijden.

De ministers van Onderwijs roepen ook op om de leerkrachten te vaccineren vóór de rest van de bevolking, maar na de 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen.

Er zou met andere woorden geen afkoelingsweek vóór de paasvakantie komen. Of de nu aangekondigde verstrengingen voldoende zijn voor het Overlegcomité, zal nog moeten blijken.

Lees meer in het artikel.

Kind en Gezin vraagt ouders om kinderen zo weinig mogelijk naar buitenschoolse opvang te sturen

De buitenschoolse opvang blijft open, maar ouders wordt gevraagd om hun kinderen tot de paasvakantie zo weinig mogelijk naar die opvang te laten gaan. Dat staat in een richtlijn die Kind en Gezin verspreidt naar de opvanginitiatieven, naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen in het onderwijs.

Kind en Gezin raadt de sector aan "zo weinig mogelijk groepen te mengen, voor zover haalbaar binnen jouw context". De kinderen in de buitenschoolse opvang spelen en eten volgens Kind en Gezin best zo veel mogelijk buiten. Leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar moeten altijd een mondmasker dragen, ook buiten. De begeleiders moeten op elk moment een mondmasker dragen, ook bij de kleuters.

Nieuwe coronavariant ontdekt aan de Luikse universiteit

In het laboratorium van de universiteit van Luik is een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt. De variant - B.1.214 of "Spike Insertion" - vertegenwoordigt ongeveer 4 procent van de besmettingen in België, ongeveer evenveel als de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant. Dat schrijft Le Soir. 

De variant is voor het eerst opgemerkt in januari. "De variant trok onze aandacht omdat het gaat om een mutatie die tot nu toe bijna nooit was opgemerkt", aldus professor menselijke genetica Vincent Bours van de Luikse universiteit.

De variant wordt nog niet beschouwd als een zorgwekkende variant. "We zien dat de variant geleidelijk toeneemt in België, vooral rond Brussel, Vlaams-Brabant en Henegouwen", aldus Vincent Bours. "We zijn er vrijwel zeker van dat het geen Belgische variant is. De stamboom moet nog vervolledigd worden, maar de variant zou kunnen komen uit Sub-Sahara-Afrika en zou dan door reizen bij ons terechtgekomen zijn."

Politie pakt ruim 150 betogers op in Amsterdam

In de Nederlandse hoofdstad Amsterdam heeft de politie meer dan 150 betogers tegen de coronamaatregelen opgepakt. Ze namen deel aan een betoging op het Museumplein, maar die was niet toegelaten.

De politie had de betogers gewaarschuwd dat ze het plein moesten verlaten. Toen dat niet gebeurde, zette ze het waterkanon in en voerde de oproerpolitie charges uit.

Zitten de scholen op de rand van wat kán?

Met de nieuwe maatregelen balanceren de scholen op wat organisatorisch nog haalbaar is. Dat zegt Katholiek Onderwijs Vlaanderen. De onderwijskoepel vraagt zich af of er niet ook elders bijkomende maatregelen nodig zijn om de scholen na de paasvakantie volledig te kunnen heropenen. Het Gemeenschapsonderwijs wil naar eigen zeggen blijven sensibiliseren om de maatregelen rigoureus op te volgen.

Lees meer in het artikel.

De Croo legt extra onderwijsmaatregelen voor aan coronacommissariaat

Premier Alexander De Croo (Open VLD) bedankt de ministers van Onderwijs voor hun inspanningen om bijkomende maatregelen voor te stellen die de besmettingen en clusters in het onderwijs een halt toe moeten roepen. Dat laat zijn kabinet weten. 

Het coronacommissariaat zal de maatregelen nu analyseren en terugkoppelen aan het Overlegcomité.. Dat vroeg de onderwijsministers vorige vrijdag om extra maatregelen uit te werken. 

De maatregelen die twee dagen eerder werden genomen - een mondmaskerverplichting in het vijfde en zesde leerjaar en het uitstel van voltijds contactonderwijs in de tweede graad van het secundair tot na de paasvakantie - volstonden niet voor het Overlegcomité.

Biostatisticus Geert Molenberghs: "Vraag is eigenlijk meer algemeen: volstaat hele pakket maatregelen?"

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs hebben de ministers van Onderwijs vandaag een belangrijke stap gezet om de besmettingsclusters in kaart te brengen en sneller erop in te grijpen. ""Tegelijk moeten we dit zien tegen een achtergrond van snel verslechterende cijfers voor het land", zegt hij aan VRT NWS.

"De vraag is eigenlijk meer algemeen: volstaat het hele pakket maatregelen die we nemen, niet alleen voor onderwijs." De vraag stellen , is ze in zekere zin beantwoorden. "Als dat niet het geval is, moeten we natuurlijk schakelen: in het onderwijs, samen met de rest uiteraard."

Molenberghs wil niet gezegd hebben dat er nu al voldoende maatregelen zijn genomen. Hij wijst op het stijgingspercentage in de besmettingen, dat nu 42 procent bedraagt.

Videospeler inladen...

"Prioritaire vaccinatie van leerkrachten beperkt clusterbesmettingen tussen kinderen niet"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) steunt de vraag van het onderwijsveld om leerkrachten prioritair te vaccineren niet. "Het is niet omdat je leerkrachten gaat vaccineren dat je de clusterbesmettingen in de scholen gaat beperken, want die ontwikkelen tussen kinderen onderling", zei hij zondag in "C'est pas tous les jours dimanche" op de Franstalige televisiezender RTL-TVi.

Onder meer Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), zijn Franstalige en Duitstalige collega's Caroline Désir en Lydia Klinkenberg en de onderwijskoepels pleiten voor een prioritaire vaccinatie voor leerkrachten. Dat moet helpen om de scholen zoveel mogelijk open te houden, ook nu de coronabesmettingen er fors stijgen.

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is dat geen goed idee. De huidige vaccinatiestrategie, waarbij nu eerst de meest kwetsbaren op het vlak van leeftijd en gezondheid worden gevaccineerd, is de juiste, vindt hij. Bovendien zal het nog weken duren vooraleer die groepen volledig ingeënt zijn, klonk het zondag in 'C'est pas tous les jours dimanche'.

Het Vlaamse onderwijsveld zou zondag in de late namiddag nog overleggen met minister Weyts, valt te horen.

Meest gelezen