Stemmen uit het onderwijsveld: "We balanceren op rand van wat haalbaar is"

Met de nieuwe maatregelen die zijn voorgesteld balanceren de scholen op wat organisatorisch nog haalbaar is. Dat zegt Katholiek Onderwijs Vlaanderen. De onderwijskoepel vraagt zich af of er niet ook elders bijkomende maatregelen nodig zijn om de scholen na de paasvakantie volledig te kunnen heropenen. Het Gemeenschapsonderwijs wil naar eigen zeggen blijven sensibiliseren om de maatregelen rigoureus op te volgen.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen wijst erop dat er nog weinig marge was voor extra maatregelen zonder de scholen te sluiten.  Daarom worden nu vooral "bijkomende organisatorische inspanningen gevraagd en een verhoogde waakzaamheid in de toepassing van de bestaande maatregelen".

We vragen ons tegelijk af of in de rest van de samenleving geen bijkomende maatregelen nodig zijn

Lieven Boeve (Katholiek Onderwijs Vlaanderen)

Bekijk hieronder de reactie van Lieven Boeve en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Deze nieuwe reeks maatregelen balanceren op de rand van wat voor scholen organisatorisch nog haalbaar is", zegt topman Lieven Boeve. "We vragen ons tegelijk af of in de rest van de samenleving geen bijkomende maatregelen nodig zijn, zeker als het onze ambitie blijft om de scholen volledig te openen na de paasvakantie".

"We zullen onze collega's blijven sensibiliseren om alle maatregelen rigoureus op te volgen", reageert Raymonda Verdyck van het gemeenschapsonderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (GO!). Zo wil GO! zijn steentje bijdragen om de komende twee weken te overbruggen, zegt ze nog. "Onze scholen en CLB's hebben daar steeds keihard aan gewerkt en verdienen onze waardering en ons vertrouwen." 

Zowel Verdyck als Boeve zijn voorstander van een prioritaire vaccinatie van de leerkrachten. 

"Aan het onderwijspersoneel wordt bijna het onmogelijke gevraagd om het coronavirus in te dijken, maar tegelijkertijd lijkt men in de rest van de samenleving lang niet zo streng. Dat kan niet", reageert het Christelijk Onderwijsverbond (COV).

"In veel basisscholen  zitten de schoolteams door het gebrek aan vervangingen en de moeilijke werkomstandigheden nu al op hun tandvlees", zegt Marianne Coopman van het COV. 

Kind en Gezin: "Ouders, laat kinderen zo weinig mogelijk naar buitenschoolse opvang gaan"

De buitenschoolse opvang blijft open, maar ouders wordt gevraagd om hun kinderen tot de paasvakantie zo weinig mogelijk naar die opvang te laten gaan. Dat staat in een richtlijn die Kind en Gezin verspreidt naar de opvanginitiatieven, naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen in het onderwijs die zondag aangekondigd werden door de onderwijsministers.

Kind en Gezin raadt voorts aan de kinderen ook in de buitenschoolse opvang zo veel mogelijk buiten te laten spelen en eten. Leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar moeten altijd een mondmasker dragen, ook buiten. En de begeleiders moeten ook op elk moment een mondmasker dragen, ook bij de kleuters.

Meest gelezen