©2020 George Pachantouris

BELUISTER - Wat eten we in 2030? "Een wereld die niet duurzaam is zal niet vreedzaam zijn"

Als het van de Europese Commissie afhangt, gaan we de komende jaren ons voedselpatroon grondig wijzigen. Met het zogenoemde farm-to-fork-programma wil Eurocommissaris Frans Timmermans onze landbouw duurzamer maken. Want "een wereld die niet duurzaam is zal niet vreedzaam zijn". We gingen met de commissaris praten hoe dat de inhoud van ons bord zal veranderen. We gingen ook langs bij twee Vlaamse melkveehouders, om te zien of ze er klaar voor zijn.

Luister hier naar de podcast

©2020 George Pachantouris

Luister ook naar deze podcast op:

De boerenbetoging van 1971: de vorige grote omwenteling in de Europese landbouw

Niet toevallig publiceren we het verhaal over het nieuwe Europese landbouwbeleid vandaag. Exact vijfig jaar geleden trok een indrukwekkende boerenbetoging door Brussel. Op de centrale lanen sneuvelden honderden vitrines en verkeersborden, er viel zelfs een dode. De boeren protesteerden tegen de moderniseringsplannen van Europa. De Europese landbouwpolitiek maakte met het zogenaamde plan-Mansholt de bocht naar massaproductie. Nu, een halve eeuw later, staat de sector dus weer op zulk een keerpunt, richting duurzaamheid dit keer. Over de betoging van 1971 en het plan-Mansholt kan je een podcast beluisteren op de website van het Centrum Agrarische Geschiedenis

Kijk hier naar de Terzake-reportage over de Europese plannen

Videospeler inladen...

Meest gelezen