Videospeler inladen...

Zwaarste overstromingen in een halve eeuw jagen duizenden mensen in Australië op de vlucht

De hevige regenval van de voorbije weken in de Australische deelstaat New South Wales heeft een historisch niveau bereikt. Duizenden mensen hebben hun huizen in de omgeving van de grootstad Sydney moeten verlaten en de verdeling van coronavaccins is verstoord.

"Gisteren keken we aan tegen de zwaarste overstromingen in 20 jaar, nu ziet het er naar uit dat het gaat om de zwaarste in 50 jaar", zo vatte Gladys Berejiklian, de premier van de deelstaat New South Wales, de situatie samen. Het was dus al slecht en het wordt nog slechter.

Twee jaar geleden hadden we het hier over droogte en bosbranden, nu is het omgekeerde het geval. Door de hevige regenval -vooral rond de grootstad Sydney- hebben al zeker duizend mensen hun woningen in lager gelegen gebieden moeten verlaten. De gouverneur van New South Wales wil nu ook nog eens 4.000 andere mensen in veiligheid laten brengen. 

Bekijk de journaalreportage over de watersnood in New South Wales (lees daaronder verder):

Videospeler inladen...

In een aantal stuwmeren staat het water tot bovenaan de dammen en de belangrijke wijnregio Hunter Valley is ook getroffen. De Australische premier Scott Morrison belooft financiële steun voor de getroffenen. 

Het extreme weer heeft ook nog andere vervelende gevolgen. Zo had New South Wales de volgende weken zes van de iets meer dan acht miljoen inwoners van de deelstaat willen inenten met een dosis van een coronavaccin. Door de overstromingen is de verdeling van die vaccins in sommige gebieden in het honderd gelopen. 

Meest gelezen